Türkiye'de genel liselerde 1950-1960 yılları arasında okutulan İngilizce ders kitaplarının pedagojik açıdan değerlendirilmesi
Pedagogically evaluating the english coursebooks studied in high schools in Turkiye during the years 1950-1960
- Tez No: 231094
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY TAŞDEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Genel Lise, İngilizce Ders Kitabı, Pedagoji, Turkiye, High School, English Coursebook, Pedagogy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Cumhuriyetin ilk yıllarında, Büyük Atatürk döneminde, Türkiye'de milli eğitim etkin, dinamik ve başarılı olmuştur. Bu dönemi takip eden yıllarda eğitim sisteminde hep arayışlar, çıkmazlar ve kararsızlıklar birbirini takip etmiştir. Halen bu çıkmazlara ve beklentilere çözümler bulunmuş da değildir. Yabancı dil öğrenimi konusundaki sıkıntıların günümüzde bile pek çok insanın ortak problemi olması sebebiyle araştırmada bu konu ele alınmıştır.Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde problem, tezin amacı, tezin önemi ve konu ile ilgili araştırmalar yer almaktadır. İkinci bölümde, Türkiye'de yabancı dil öğretimi tarihsel gelişimi bakımından ele alınmış ve cumhuriyet döneminde Türkiye'de pedagoji anlayışı incelenmiştir. Ayrıca, yabancı dil öğretiminde etkili olan faktörler ve ders kitapları ile ilgili yasal düzenlemeler konusu üzerinde durulmuştur. Araştırmanın yöntemi olan üçüncü bölümde araştırmanın modeli, araştırmanın evreni ve örneklemi, veri toplama araçları ve uygulama ile verilerin analizine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünü oluşturan bulgular ve yorum kısmında, araştırma sonucunda elde edilen bulgular, tablo ve açıklamaları ile verilip yorumlanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümü olan sonuç ve öneriler bölümünde ise elde edilen bulgulara dayanarak sonuçlara yer verilmiş; öneriler sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre 1950-1960 yılları arasında genel liselerde okutulan toplam altı ders kitabının, ?İçerik?i oluşturan, ?Öğrenme ve Öğretme İlkeleri? yönünden ?yetersiz?; ?Bilimsel İçerik? yönünden ?yeterli?; ?Dil ve Anlatım? yönünden ?yeterli? oldukları görülmüştür. Kitapların, ?Tasarım?ı oluşturan öğelerden, ?Görsel Düzen? bakımından ?kısmen yeterli?; ?Fiziksel Yapı Özellikleri? bakımından ?kısmen yeterli?; ?Kitapta Olması Gereken Bölümler? bakımından ise ?yetersiz? oldukları tespit edilmiştir. Ders kitaplarının ?İçerik? ve ?Tasarım? açısından sahip bulunduğu tüm nitelikler ?Pedagojik Açıdan Uygunluk? başlığı altında değerlendirilmiş; bu bağlamda ders kitapları ?kısmen yeterli? bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ders kitabı nitelikleri ve yabancı dil öğretimi konusunda ileride yapılacak çalışmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.Araştırmanın, yabancı dil konusunda yapılan çalışmaları tamamlayıcı nitelikte olması ve gelecekteki çalışmalara, getireceği öneriler ile katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
During the early ages of the settlement of the Turkish Republic, in times of Great Founder Mustafa Kemal Atatürk, national education was so active, dynamic and successful in Turkiye. Gradually, having so many educational problems made our education system to come to an impasse. In our day we still have difficulty in finding solutions to those problems. Since learning a foreign language is still one of the foremost problems of most people, coursebook dimension of the particular subject will be discussed in the research.The research consists of five sections. In the first section the problem, the aim and the importance of the research, besides the specific researches about the particular subject are discussed. In the second section the history of foreign language teaching in Turkiye is evaluated in terms of the specific historical period and also the pedagogical perspective of the particular period is given; besides, the effective factors of English language teaching and the legal regulations about the specific coursebooks. The third section, which forms the method part of the research, consists of the extent of the research and the examplification of the research, the collection of data, the process and the analysis of the data. In the fourth section, the results of the data have been analysed with the help of content analysis method and the results are presented in pictures and they are also explained. According to the results of the analysis which forms the fifth section of the research, the results and some suggestions based on the particular results are given. According to the results, the six books studied in high schools in Turkiye during the years 1950-1960 are ?sufficient? in terms of ?The Scientific Context? and ?The Structural Properties? whereas they are?insufficient? considering ?The Principles of Teaching and Learning?. It has been seen that ?The Visual Orderliness? and ?The Physical Features? of the specific books are ?quite sufficient?. However, it is understood that ?The Parts Found in The Book? are ?insufficient?. All of the qualifications considering ?The Context? and ?The Design? are totally evaluated as the ?Pedagogical Suitableness?. In this context the books are revealed to be ?quite sufficient?. According to the results, some suggestions are made for the future studies about the quailifications of coursebooks and foreign language teaching.It is expected that the research is to be of help to the future researches about foreign language teaching with the particular suggestions.