Turizmin çevreye etkileri Nevşehir ili konaklama işletmeleri yöneticilerinin çevre duyarlılığı ile ilgili bir araştırma
A study about the effects of tourism on the environment the accommodation businesses' directors' sensitivity on the environment in Nevşehir
- Tez No: 231096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAMİ VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, yeşil pazarlama, çevre duyarlılığı, ekoturizm, Environment, green marketing, environment sensitivity, echotourism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Doğal çevre, canlıların yaşam kaynağıdır. Sanayi devrimi ile başlayan süreçte yapılan faaliyetler çevreye zarar vermeye başlamıştır. Günümüzde artık bütün dünya yaşanabilir çevrenin önemini fark etmiş ve çevreci hareketler ortaya çıkmıştır. Gerek ulusal alanda, gerekse uluslararası alanda, çevre korumaya yönelik önlemler alınması gerektiğinin farkına varılmıştır.Turizm özellikle gelişmekte olan ülkeler için önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Turizm ve çevre arasında karşılıklı bir etkileşim vardır. Çevre, turizm olayına kaynaklık ederken, turizmin de çevreye bir takım olumlu ve olumsuz etkileri olmaktadır. Turizm faaliyetlerine katılan insanların ve işletmelerin çevreden yararlanırken çevre korumaya önem vermesi gerekmektedir. Son yıllarda doğaya yönelik turizm faaliyetlerine katılan insanların sayısında bir artış görülmektedir.Turizm pazarlaması açısından bakıldığında insanların çevre sorunları konusunda bilinçlenmesi ve çevre duyarlılığının artmasının pazarlamada ne şekilde kullanılabileceği düşünülmeye başlanmıştır. Bazı işletmeler çevre korumaya yönelik faaliyetlerini bir rekabet avantajı olarak görmeye başlamışlardır. Son dönemde medyada sıkça yer alan küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesi ve bu sorunların getireceği sonuçlar insanların çevreye karşı daha duyarlı hale gelmesini sağlamıştır.Bu çalışmada, çevrenin önemi, turizmin çevreye olumlu ve olumsuz etkileri ile turizm pazarlamasında çevreye duyarlılığın kullanılması konuları açıklanmaya çalışılmıştır. Konaklama işletmeleri yöneticilerinin çevreye ne kadar duyarlı oldukları incelenmiş, bu amaçla Nevşehir yöresinde bulunan konaklama işletmeleri yöneticilerine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre, yöneticilerin çevreyle ilgili sorunlar hakkında bilgi sahibi olduğu, çevre korumaya yönelik düşünceleri bulunduğu ancak, uygulama konusunda bir takım eksikliklerinin olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural environment is the source of life for the living creatures.The movements that begins with the industrial revolution process starts to damage the environment.Today, now from on, whole the world notice the importance of environment and environmental movements have emerged. Both in national field and international field it is noticed to take precautions directed to environment protection.Tourism has started to be an important source of income, especially for the developing countries. There is a corresponding interaction between tourism and environment. While the environment is the source of tourism event, tourism has certain positive and negative effects on the environment. It is necessary for the people and enterprise to attend to tourism activities in order to give importance to protect the environmental sources while they are making use of it. There seems to be an increase on the number of people who attend to tourism activities directed to environment in recent years.When it is examined through tourism marketing, it has started to be considered people?s becoming conscious about environmental complications and the increase upon environment sensitivity to what extent may be used in marketing. Some enterprises begin to regard their activities directed to environment protection as an advantage of competition. In the recent period, global heating that takes part on the media again and again, the perforation of ozone layer and the results of all these supply people to become more aware of the environment.In this work, the subjects of the importance of environment, the positive and negative effects of environment to tourism and the taking the advantage of environment sensitivity upon tourism marketing are tried to be explained. How the administrators of accommodation enterprises are sensitive to environment is examined, with this purpose a survey has been conducted directed to the administrators of accommodation enterprises in the provience of Nevsehir. According to the findings revealed with the interviews, it is understood that administarators have enough knowledge about environmental problems and have opinions directed to environment protection, but they have some deficiency in practice.