1966-1967 yılları arasında yayımlanan Türk romanlarında toplumcu gerçekçilik
The socialist realism in Turkish novels published between the years 1966-1967
  1. Tez No: 231097
  2. Yazar: DURMUŞ SEÇKİN BUNARCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumcu gerçekçilik, Türk romanı, Marksist estetik, devrimci romantizm, olumlu tip, Socialist Realism, Turkish novels, Marxist aesthetic, revolutionist romantism, protagonist, political and social unerstanding
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmada, 1966-1967 yıllarında yayımlanan Türk romanları, toplumcu gerçekçilik akımı açısından değerlendirildi. Romanlar, roman inceleme sanatına göre tahlil edilerek teknik, muhteva, dil ve üslup özellikleri açısından aynı başlıklar altında ortak noktalar bulunarak ve genel değerlendirmeler yapılarak incelendi. Çalışmada toplumcu gerçekçiliğin Batı ve Türk edebiyatındaki gelişim evreleri incelenerek, 1966-1967 yılları arasında yayımlanan Türk romanlarına nasıl yansıdığı tespit edilmeye çalışıldı. Aynı zamanda 1966-1967 yılları arasında Türk toplumunun siyasî, sosyal ve edebî açıdan yaşadığı gelişmeler verilmeye çalışıldı. Bu çalışmada, 1960 sonrası yıllarda yayımlanan toplumcu gerçekçiliğin Türk romanlarındaki şekilleniş biçimi ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
In this Study, Turkish novels published between the years 1966-1967 were appraised in terms of socilaist realism trend. The novels were examined through the analysis of the technical, contextual, lingual and stylistic features under the same title according to novel evaluation criteria by finding common points and doing an overall evaluation. In the study, by examing the developmental phases of socialist realism in the Western and Turkish novels between the years 1966-1967. Moreover, it was also attempted to have given on the political, social and literary developments that turkish literature was subjected to, between years the 1966-1967. In This study, The mature from of the socialist realism in Turkish novels published after 1960 will have been brought up.