1968-1969 yılları arasında yayımlanan Türk romanlarında toplumcu gerçekçilik
The socialist realism in Turkish novels published between the years 1968-1969
- Tez No: 231099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toplumcu gerçekçilik, Türk romanı, Marksist estetik, devrimci romantizm, olumlu tip, Socialist Realism, Turkish novels, Marxist aesthetic, revolutionist romantism, protagonist
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 362
Özet
Bu çalışmada, 1968-1969 yıllarında yayımlanan Türk romanları, toplumcu gerçekçilik akımı açısından değerlendirildi. Romanlar, roman inceleme sanatına göre tahlil edilerek teknik, muhteva, dil ve üslup özellikleri açısından aynı başlıklar altında ortak noktalar bulunarak ve genel değerlendirmeler yapılarak incelendi. Çalışmada toplumcu gerçekçiliğin Batı ve Türk edebiyatındaki gelişim evreleri incelenerek, 1968-1969 yılları arasında yayımlanan Türk romanlarına nasıl yansıdığı tespit edilmeye çalışıldı. Aynı zamanda 1968-1969 yılları arasında Türk toplumunun siyasî, sosyal ve edebî açıdan yaşadığı gelişmeler verilmeye çalışıldı. Bu çalışmada, 1960 sonrası yıllarda yayımlanan toplumcu gerçekçiliğin Türk romanlarındaki şekilleniş biçimi ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
In this Study, Turkish novels published between the years 1968-1969 were appraised in terms of socilaist realism trend. The novels were examined through the analysis of the technical, contextual, lingual and stylistic features under the same title according to novel evaluation criteria by finding common points and doing an overall evaluation. In the study, by examing the developmental phases of socialist realism in the Western and Turkish novels between the years 1968-1969. Moreover, it was also attempted to have given on the political, social and literary developments that turkish literature was subjected to, between years the 1968-1969. In This study, The mature from of the socialist realism in Turkish novels published after 1960 will have been brought up.