Tsalka (Parmaksız) Urumları ağzı/ Gürcistan
Tsalka (Parmaksiz) Urums dialect/ Georgia
  1. Tez No: 231098
  2. Yazar: ÜNAL KALAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Urumlar, Tsalka Urumları, Urum ağzı, Urum Türkçesi, Urums, Tsalka Urums, dialect of Urum, Turkish language of Urums
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
?1828?1829 Osmanlı-Rus Savaşı? sırasında Erzurum'a kadar gelen Ruslar işgal ettikleri yerleşim birimlerinde başta Ermeniler olmak üzere Müslüman olmayan halktan destek gördüler. Savaş sonrasında Ruslar birkaç yıl önce Türkmençay antlaşmasıyla ele geçirdikleri Güney Kafkasya'da Hristiyan nüfusu çoğaltmak için yaptıkları ve yaptırdıkları propaganda neticesinde Erzurum ve Kars çevresinden gayrimüslim halkın bir kısmını yanlarına alarak gittiler. Giden bu topluluk içinde sayıları çok az olmakla beraber Urumlar da vardı. Bunlar da Ruslar bölgeyi işgal ettiğinde Ruslara yardım etmişler ya da etmek zorunda kalmışlardı. Rusya bölgeden çekilirken de General Paskeviç'e müracaat ederek bu bölgeden gitmek istemişlerdi. Paskeviç onları yanına alarak ?Gürcistan'ın Sibiri? diye tabir edilen Parmaksız yöresine yerleştirdi. Birkaç yıl süren göç sonunda yörede yirminin üzerinde Urum köyü oluştu. 1990'da Urumların yaşadığı köy sayısı otuza yaklaşmıştı.Rayonun elli civarındaki köyünde yaşayan çeşitli etniklerden insanların ortak özelliklerinden biri Türkçeydi.1991 sonrası bağımsızlığa kavuşan Gürcistan'da başlayan ekonomik ve etnik sıkıntılar Urumları çıkış yolu aramaya itti. Tam bu sırada yöredeki üç Grek köyü ile ilgilenen öğretmenler gönderen Yunanistan devreye girerek kimlik kargaşası yaşayan Urumlara Grek damgası vurup onlara Yunanistan dolayısıyla Avrupa Birliği vatandaşı olma vaadi ile ülkesine göçe teşvik etti. Parmaksız'da 1991 yılı itibariyle 37 000 olarak ifade edilen Urum nüfusu günümüzde 1 500 civarına düşmüştür. Tezimiz bu göç sonrası Parmaksız'da kalan Urumları ve onların Türkçesini ses ve şekil bakımından ele almaktadır.Rayon Anadolu ağızları ile Azerbaycan ağız özelliklerinin karşılaştığı, kaynaştığı ve bu nedenle ikili şekil ve kullanımların yoğun olduğu bir yerleşim birimidir.
Özet (Çeviri)
During ?1828-1829 Ottoman-Russia War?, Armenians and non ?Muslims nations supported the Russians who occupied their propaganda to increase the population of Chrisitian in Southern Caucasus where they occupied with Türkmençay treaty a few years ago, there were Urums in this group of people even their number is very small. These people helped the Russians when the Russians occupied the region or they were forced to help them and while the Russians were leaving back they applied to General Paskeviç and wanted to leave the region. Paskeviç took them and placed them in the region Parmaksız called ?Georgia?s Siberia.? After the immigration lasted a few years, in the region there became more than twenty Urum villages. In 1990 the number of the villages where Urums lived was about thirty.One of the common characteristics of various minorities living in nearly fifty villages of Rayon was the Turkish language.After 1991, in Georgia which became an independent country economical and ethnical problems started and this made the Urums find a solution. At that time the Greece sent teachers to deal with three Grek villages and it encouraged the Urums to migrate Greece with the promise of being a Greece citizen so European Union citizen. The Urums had an identity problem and Greece claimed that the Urums were the Greeks. In 1991 in Parmaksız the Urums? population was 37 000 but today it decreased to around 1500. My thesis is about the Urums who stayed in Parmaksız and their Turkish?s phonetics and morphology.The district is a place where Anatolian and Azerbaijanian dialects meet and be mixed and so that it?s common to see double language characteristics.