Tanzimat'tan günümüze çok evlilik tartışmaları
Polygamy discussions from the administrative reforms (1839) to today
  1. Tez No: 231101
  2. Yazar: SÜMEYYE İNCEGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Sosyoloji, Religion, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Polygamy, Turkish Nationalists, Islamists, Westernists
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tanzimat sonrası Osmanlı'da başlayan Batılılaşma süreci .Meşrutiyet'in ilanından sonra pek çok konunun tartışılır hale gelmesine neden olmuştur. Batılılaşmanın getirdiği hürriyet, demokrasi, Meşrutiyet, tesettür, çok evlilik kavramları, Batılılaşmayla ilk karşılaşan toplum tarafından değişik şekilde tartışılmıştır. Demokrasi, eşitlik, müsavat, hürriyet kavramları daha bilimsel çevrelerde tartışılırken, çok evlilik ve tesettür, Meşrutiyetten günümüze toplumun değişik çevrelerince tartışıla gelmiştir.Çok evlilik ve tesettür konularının çok tartışılmasında mahrem kabul edilen kadını ilgilendiren konular etkili olmuştur. Kadının mahremiyetini temsil eden tesettürün tartışılmasına toplum kısa sürede alışamamıştır.Çok evlilik ise aynı şekilde mahrem olan aileyi temsil eden bir konu olması nedeniyle tartışla gelmiştir.Batılılaşma kadın-erkek eşitliğini savunduğu için erkeğin çok evliliğini kabul etmemektedir. İslami görüş ise kadın ve erkeği eşit olarak kabul etmez. Kadın ve erkek tabiatının farklılıklarından dolayı kadının çok evliliğine imkan vermezken, erkeğin çok evliliğini savunmaktadır.İslami düşünce çok evliliği, toplum ve kadın için faydalı bir kurum olarak görmektedir. Çok evliliğin yasaklanması birçok sorunu beraberinde getirecektir.Bu tartışmalarda Meşrutiyet sonrası akımlardan, İslamcıları çok evliliği toplumun, ailenin, erkeğin, kadının ve çocukların faydası için savundukları görülmektedir.Batıcılar ise çok evliliğe kadın haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle çok evliliğin toplumun menfaatine değil, zararına olduğunu düşünerek itiraz etmişlerdir.Türkçüler ise bu tartışmada çok fazla görüş beyan etmemekle birlikte Batıcılara yakın bir tavır sergilemişlerdir.İslamcı kanatta yer alan Çok evlilik konusu günümüzde de değişik çevrelerce tartışılmaktadır.Biz bu çalışmada çok evlilik tartışmalarını ve günümüzdeki durumunu ele alarak, inceledik.Anahtar Kelimeler : Çok evlilik, Türkçüler, İslamcılar, Batıcılar
Özet (Çeviri)
Westernization process after the Administrative Reforms of Ottoman Empire caused a lot of subjects to be discussed after the announcement of the first Constitutional Monarchy. Liberty, democracy, the Constitutional Monarchy, being covered and polygamy concepts, came up with the Westernization, were discussed in different ways by the society that first faced with Westernization. While democracy, equality, liberty concepts have been discussed among more scientific environments, polygamy and being covered have been discussed among different social classes since the Constitutional Monarchy.The subjects dealing with the women who are accepted intimate have been affective on the discussions of polygamy and being covered. The society could not get used to discuss being covered that represents women?s intimate in a short time.Polygamy has been discussed because it is the subject representing family that is as intimate as women.Because Westernization advocates equality between men and women, it does not accept polygamy of men. But Islamic point of view does not regard the men and women as equal. Whereas it does not allow women to marry more than one man because of the differences between the natures of men and women, it defences polygamy of men. Islamic point of view regards polygamy as a useful organization for both society and women. With prohibition of polygamy, a lot of troubles will come up.When these discussions analysed, it is seen that Islamists taking place in the movements after the Constitutional Monarchy defence polygamy and consider it as useful for society, family, men, women and children. But Westernists thought that polygamy is harmful fort society, not useful because it violates woman rights. Turkish Nationalists did not state so many ideas about this subject. However, they performed an attitude close to Westernists. Polygamy concept is discussed by different environments today, too. We analysed the discussions of polygamy and its status today in this study.