Kayseri Arkeoloji Müzesi'nin kuruluş ve gelişimi
The Kayseri Archeological Museum foundation and development
  1. Tez No: 231102
  2. Yazar: MUHAMMET FAZIL HİMMETOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Archaeology, Old Age history, Byzantine Period, Museology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Anadolu'daki Eski Çağ ve Bizans Dönemi tarihlerini aydınlatıcı bulguların derlendiği ?Kayseri Arkeoloji Müzesi? tanıtılıp değerlendirilecektir. Maalesef şimdiye kadar, Kayseri Arkeoloji Müzesi'nin kuruluşu, niteliği, ihtiva ettiği eserler; bu eserlerin derlenip toplanması, bunun tarih ve müzecilik açısından önemi gibi hususlar akademik bir çalışmanın konusu olmamıştır. Bu çalışma, belirtilen bu boşluğun giderilmesine bir katkı olarak düşünülmüştür.Kayseri Arkeoloji Müzesi'ndeki eserler Kayseri ve civarından derlenmesine rağmen hiç şüphesiz sadece Kayseri'nin değil bütün Anadolu'nun kültür kronolojisini sunar. Bu kronolojinin tarihi yaklaşık 5000 yıl önceye kadar gider. Bu sebeple müzenin sahibi olduğu envanter oldukça kabarıktır. Fakat müzemiz maalesef hakkettiği ilgiyi görememektedir. Bu ilgisizliği kırmak üzere kaleme aldığımız eser müzemiz hakkında bilgiler sunmak bu çalışmanın amaçları arasındadır..Çalışmamız iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, konumuzun önemini aydınlatmak için öncelikle müzecilik ve Türk müzecilik tarihi hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci kısım Kayseri Arkeoloji Müzesi hakkındadır. Bu kısımda müzemizin kuruluşu, ihtiva ettiği eserler ve bu eserlerin getirildiği yer ve zamanlar anlatılmıştır. Sonuç olarak, Kayseri Arkeoloji Müzesi tanıtılmış, Türk Müzecilik tarihi bağlamında önemi belirtilip aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study intruduces and assesses The Kaseri Archeological Muzeum where clarifing findings of archeological heritages belonging ancient tımes and Byzantium were collected.The history of this chronology dates back about before 5000 years. İn this study Kaseri Archeological Muzeum which includes archeological traces from the region Kayseri and around it of Turkish museum history.