Gelenek değişim ve din -Sarıkaya örneği-
Tradition, change and religion -a case study in Sarıkaya-
  1. Tez No: 231103
  2. Yazar: MURAT SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNVER GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Religion, Tradition, Change, Modernisation, Transitional Society
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tarama modelinde gerçekleştirilen bu çalışmada, gelenek değişim ve din ilişkileri, Sarıkaya Kasabası örneğinde incelenmiştir. Katılımlı gözlem ve mülakat yöntemleriyle elde edilen bulguları, anlama, yorumlama ve karşılaştırma ilkeleri çerçevesinde açıklama yoluna gidilmiştirİki bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde kavramsal çerçeve çizilmiştir. İkinci bölümde ise araştırma alanından elde edilen veriler, gelenek, değişim ve din açısından ele alınmıştır. Gözlemlenen durumlar, sebep ve sonuçlarıyla tahlil edilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, eğitim, kitle iletişim araçları, ekonomik koşulların değişimi, aile yapısında meydana gelen değişimler gibi faktörlere bağlı olarak, kasabada modernleşmenin, dolayısıyla değişimin etkilerini gözlemlemek mümkün olmaktadır. Bu etkiler, geçiş toplumlarına has bir takım toplumsal özellikleri müşahede etmeye imkan sağlamaktadır.Anahtar Kavramlar; Din, Gelenek, Değişim, Modernleşme, Tranzisyonel Toplum.
Özet (Çeviri)
In this study which is carried out by reviewing method, the change of tradition and religion relations have been studied in the example of Sarıkaya Town. The data obtained by the technique of participated observation and interview is described from the Structural-Functional Theory point of view within the principles of understanding, interpretation and comparison.The conceptional outline is described in the first chapter of the study which consists of two chapters. In the second chapter, the data gathered from the field of the study is considered from the point of tradition, change and religion. The situations observed are aimed to be analysed by its causes and effects.Finally, modernisation in other words the effects of the changes can be observed depending on some factors such as education, mass media devices, changes in economical conditions and family. These effects enable us to observe some certain social properties peculiar to transtional societies.