Seyyid Hüseyin Nasr'a göre gelenek
Tradition accorting to Seyyed Hossein Nasr
  1. Tez No: 231117
  2. Yazar: AYKUT KÜÇÜKPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenek, Modernizm, Mutlak, İlahi İlkeler, Kutsal Sanat, Tradition, Modernizm, Absolute, Principles of Divine, Sacred Art
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Modern dönem ilahi ilkelerden kopuk, maddi varlık düzeyine hasredilmiş bakış açısından kaynaklanan bir çok problemlerle karşı karşıya gelmiştir. Bu durum modern insanı bir çözüm arayışına sevk etmiştir. Gelenekçi söylem ise bu arayışa cevap verme iddiasında olan düşünce okullarından biridir.Nasr, geleneği, İlahi kaynağın ilkeleri ve hakikati, ve bu ilkelerin elçiler, peygamberler, avatarlar ve Logos aracılığıyla hukuktan toplumsal yapıya, sanattan bilime ve sembolizme varıncaya kadar farklı alanlarda uygulanması olarak tanımlar. Bu mahiyeti ile gelenek insan ötesi bir gerçekliktir. Tüm sahih geleneklerin özünde birlik ilkesi bulunur ve gelenekler kendisini sembolizmle ifade eder.Nasr'a göre, gelenek kutsalla, vahiy ve dinle ilgili olduğu kadar, kozmoloji, bilim, sanat ve manevi hayatla da yakından ilgilidir ve ancak bu tezahür alanlarıyla ilişkisinin aydınlatılmasıyla tam olarak anlaşılabilir. Bu nedenle çalışmalarının büyük kısmını geleneğin bu tezahür alanlarını incelemeye hasretmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern times have confronted with certain problems resulted from perceptions that are estranged from Divine principles and confined to material world. This condition encouraged modern man to search for a solution. Tradationist manifesto is one of the schools of thougth that claims to provide a solution to man's that quest.Nasr defines tradition as the principles and fact of Divine source and the application of these principles to different fields from law to social structures, art to science and symbolism by means of massengers, prophets, avatars and Logos. In this sense, tradition is a superhuman reality. In the essence of almost all genuine traditions, unity principle is involved and traditions express themselves in symbolism.For Nasr tradition is very closely related to cosmology, science, art and spiritula life as much as it is related to Divine, revelation and religion and it can absolutely be understood only if its relationship with these expression fields is illimunated. He, for that reason, concentrated particularly on investigating these expression areas of tradition.