Okul yöneticiliği davranışlarında cinsiyet açısından farklılıklar ve benzerlikler (Kayseri ili örneği)
The differences and similarities in school management behaviors in terms of gender (Kayseri sample)
- Tez No: 231116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın yönetici, eğitim yöneticiliği, çağdaş yönetici ve cinsiyet, Woman principal, school management, modern manager and gender
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Cinsiyet olgusu, yüzyıllardır vardır ancak kimi zaman kadın ve erkeği belli kalıplara sokmaya çalışmıştır. Kalıpların arasında sıkışan kadın, kendine yeni bir yol çizmek istemiştir. Toplumsal yargılara baş kaldıran ve marjinal bir havaya bürünen kadın, geçmişte zor dönemler geçirmiştir. Kadınlar, erkeklerin dünyasına adım atarak, onlarla bir yarışa sürüklenmişlerdir.Bu çalışmanın ilk bölümünde, kadınların çalışma hayatına atılmaları, çalışan kadınların genel özellikleri, Türkiye'den ve diğer ülkelerden sayısal verilerle kadınların durumu incelenmiş ve kadınların yükselmesine engel teşkil edebilecek bir takım varsayımlardan söz edilmiştir. İkinci bölüm, eğitim yöneticiliği ve çağdaş yöneticilik konularını içermektedir.Çalışmanın son bölümünde okul yöneticiliği davranışlarında cinsiyet açısından farklılıkları ve benzerlikleri belirlemeye yönelik ampirik bir çalışma yapılmıştır. Araştırmada Kayseri ilinde çalışan öğretmenlere, kadın ve erkek okul yöneticilerine yeni bir anket sunulmuştur. Ölçeğe ilişkin güvenirlik analiziyle faktör analizi yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda kadın ve erkek yöneticilerin iletişim ve davranış, yönetim anlayışı ve kişilik özellikleri değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur, hiçbir benzerlik bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The gender fact has tried to shape both women and men for centuries. The woman pressed under certain shapes wanted to draw a new way for helself. Woman who rebelled against the communal judgments and turned into a marginal type in the past, has experienced difficult times. From now on, she has gained an access to the world of men, and has been dragged into a competition.In the first part, women?s access to working life, the general attributions of working women, and the situation of women in Turkey and other countries with data were examined, and the realities which prevent women from top management positions were mentioned. The second part of the study consists of the school management and modern management.In the last part of the study, in order to determine the differences and similarities in school management behaviors, an empirical study was done. In the study, teachers ,and woman and man principals in Kayseri were given a new questionnaire. Both reliability analysis and factor analysis related to the scale were done. As a result of the study, there were found differences between woman and man pricipals in the variables of communication and behavior, management conception and characteristics of personality. No similarities were found.