Ülke farklılığının fıkhî hükümlerin uygulanmasına etkisi
The effect of country differences in the applications of clauses of fikh
- Tez No: 231128
- Danışmanlar: PROF. DR. H. YUNUS APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Dâru'l-İslam, dâru'l-harp, ülke farklılığı, hadler, faiz, Dar Al-Islam, Dar Al-Harb, country differences, clauses, interest
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İslam hukukuna göre dünya temelde, dâru'l-İslam ve dâru'l-harb olarak ikiye ayrılır. Bu ikisinin de kendi içinde bölümleri vardır. İki dârın aralarında da hükümlerin uygulanmasında çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.Bütün âlimler, İslam ceza hukukunun dâru'l-harpte uygulanamayacağı kanaatindedir. Hanefi âlimler ise daru'l-harbde işlenen suçlara dâru'l-İslam'da da ceza verilemeyeceği görüşündedirler. Şâfiî, Malikî, Hanbelî âlimler ise daru'l-harbde işlenen bir suçun daru'l-İslam'da ispatı halinde ceza uygulanması gerektiği kanaatindedirler. Bunun haricinde Ebu Hanife ve Muhammed eş-Şeybani, daru'l-İslam'da yapılması kabul edilmeyen bazı alımsatım akitleri ile faizli akitlerin ve kumar oynamanın, harbîlerle olmak şartıyla, caiz olduğu fetvasını vermişlerdir. Diğer mezhep imamları ve Ebu Yusuf ise müslümanların İslam hukuku ile her yerde yükümlü olduğunu ifade ederek bu hususların dâru'l-harbde de haram olduğunu söylemişlerdir.
Özet (Çeviri)
According to Islamic jurisprudence, the world is divided into two as Dar Al-Islam and Dar Al-Harb. Both divisions have its own segments in it. There are various differences in the application of the clauses in both Dar?s.All scholars agree that Islamic criminal jurisprudence cannot be applied in Dar Al-Harb. Moreover Hanafi scholars have the opinion that the crimes committed in Dar Al-Harb cannot be punished in Dar Al-Islam. Shafi?i, Maliki, and Hanbali scholars agree that the crime that was committed in Dar Al-Harb can be punished in case it is proved in Dar Al-Islam. Other than this, Ebu Hanifa and Muhammad Al-Shaybani issued fetwa saying that gambling and commercial treaties with interest and some other commercial treaties which are not allowed in Dar Al-Islam are permissible in Dar Al-Harb if treated with the ones in Dar Al-Harb. By mentioning that Muslims are obliged to Islamic jurisprudence everywhere, scholars of other schools and Ebu Yusuf said that these practices are haram also in Dar Al-Harb.