Yargıtay kararları ışğında iş kazaları
Work accidents with supreme courts decisions
- Tez No: 231129
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ANDAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kazalar, Law, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş kazası, işçi, işveren, sorumluluk, yardım, Work accident, employee, employer, accountability, aid
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
İş Kazası; ani, alışılmışın dışında, dıştan gelen etkilerle meydana gelen zarar verici olaydır. Hangi hallerin iş kazası sayılabileceği SSK'nun 11. maddesinin (A) bendin-de sayılmıştır. Bu maddeye göre iş kazası; sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, sigortalının işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zaman-larda, emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, sigor-talıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp geti-rilmeleri sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olaydır.Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için kazaya uğrayanın sigortalı olması ve olayla zarar arasında illiyet bağının bulunması gerekmektedir.İş kazası halinde sigortalıya veya hak sahiplerine Sosyal Sigortalar Kanunu tarafın-dan çeşitli yardımlar sağlanır. Bunlar sağlık yardım ve hizmetleri ve parasal yardım-lardır. Kurum, bu yardımları yaptıktan sonra ödediği miktarı işveren ve üçüncü kişi-lere rücu edebilir. İşverenin bu zarardan sorumlu olabilmesi için iş kazasının işvere-nin kastı veya işçilerin sağlığını koruma ve iş güvenliği ile ilgili hareketi sonucu meydana gelmesi gerekir. Ayrıca işverenin kusursuz sorumluluğu yoluna da gidile-bilmektedir. Bazı hallerde işveren üzerine düşen her türlü görevi yerine getirmiş, bütün tedbirleri almış olsa da sorumlu tutulabilmektedir.İş kazası üçüncü bir kişinin kasıt ya da kusuru yüzünden olmuşsa bu durumda üçün-cü kişiye ya da bunları çalıştıran kimselere Borçlar Kanunu hükümlerine göre rücu edilebilir. Üçüncü kişiler, kasıtları ya da kusurları varsa sorumlu olurlar. Üçüncü kişilerin kasıt ve kusuru kavramına ihmal, hafif ihmal halleri de girmektedir. Üçüncü kişiler hakkında kusursuz sorumluluk hükümleri uygulanmaz.
Özet (Çeviri)
Work accident; is an event which occor suddenly, unusual, being affected by exterior effects and at the some time is harmful. It is counted at article in the Social Insurance Act 506 in the (A) paragraph respected work accident. According to this article. Work accident; during the time when the insured is in the work place, ın connection with the work carried on by the employer, when the insured person has been sent by the employer to perform duties at another plece, during the period allocated for the nursing of the child of the insured woman, while insured persons are carried as a group on a vehicle supplied by the employer, to and from the place where the work is being done, when the insured being brought and makes the insured harmed both mental and physically right now or immediately after it.It is needed for an event to be respected as a job accident that the casualty is an insured and there is a casuality connection between the event and injury.In case of a job accident, various assistances are provided to the insured and the holders of an right by Social Insurance Assossiotion (SIA). These are health aid and health services and monetory assistances. The foundation can withdraw the paid money from employers after providing these assistances. It is needed for an employer to be responsible for injury, the work accident occur in intention of the employer or the act reloted to the security of job and protecting the health of the emplayees.Also, the employer can be respected as a perfect responsible for the accident. In some cases, even if the employer has done all of his / her duties and has taken all measures, he / she can be respected as the responsible.If the work accident occurred on purpose or the fault of a third person, in this case, according to the rulesof the law of loans the third person or his / her employers can be withdrawn. The third person is responsible if he or she has faults or purposes.The omission concept can be added to the fault and purpose concept. Faultless responsibility decisions don?t be applied for the third person.