Çok aşamalı üretilen birden çok ürünün birden çok makineye atanmasının matematiksel modellemesi
The mathematical modelling of the assignment to more than one machine of multi stage producing products
  1. Tez No: 231140
  2. Yazar: SEVGİ TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, atölye tipi üretim, kontrol edilebilir işlem zamanı, ikincil ölçütlü çizelgeleme, tamsayılı doğrusal programlama
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada atölye tipi üretim yapan bir işletmenin iş ve işlem sıralama problemine çözüm getirmek üzere bir tamsayılı doğrusal programlama modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen tamsayılı doğrusal programlama modeli ile hem işler kendi aralarında hem de tüm işlerin işlemleri makinelerde sıralanmıştır.İş ve makine sayısı arttıkça bu alanda geliştirilen matematiksel modellerin çözümünün çok zor olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çizelgeleme problemlerini çözmek üzere yapılan çalışmalarda genel olarak işlem süresinin sabit olması, her işin her makineye bir defa uğraması, her makineden birer adet olması, bir makinenin bir anda tek bir işi yapması gibi varsayımlar kabul edilmiştir. Önerilen modelde işlem süresinin sabit olması ve bir makinenin bir anda tek bir işi yapması varsayımlarının kaldırılması üzerinde çalışılmıştır. İki farklı hız ayarına sahip olan makinede işlerin kontrol edilebilir işlem sürelerine sahipken toplam işlem süresinin kısaltılabileceği ve buna bağlı olarak ne kadar maliyete katlanılacağı hesaplanmıştır. Bir makinenin benzer işleme sahip iki ürünü aynı anda işleyebileceği, bir diğerinin aynı anda bir ürünün üç parçası üzerinde işlem yapabileceği varsayımları altında minimum tamamlanma zamanı ve minimum maliyet hesaplanması sağlanmıştır.Önerilen model modüler mobilya üreten bir işletmenin verileri ile çalıştırılarak çözüm sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, an integer linear programming model is proposed for solving the job and process sequencing problem to a company which has job shop manufacturing system. With developed integer programming model, both jobs and operations of all jobs in machines.When number of job and machine increase, solving of this kind of mathematical model becomes harder. For this reason, assumptions are considered to solve scheduling problem. This study is conducted by considering changable processing times in the developed model.An application of the developed model is performed in a company which has job shop manufacturing system. Therefore this is conducted for products of which order quantities are known. Under the definite constraint, making the sequencing of job and process, it is tried to get the minimum cost subject to minimum completion time for the products in the case of producing of which each requires multi stage process and producing in more than one machine.With developed integer linear programming model, processing of jobs based on technical sequence is maintained by sequencing of processes of products which are processed in the same machines. Besides, in the machines those have two different speed degrees, the jobs have processes which got controllable processing time, it is calculated that how much the cost could possibly shorten subject to decrease the total processing time.. Under assumption that a machine can process two products having same operation at the same time, and the other machine can do operation on three different parts of a product, completion time and total cost are minimized.KEYWORDS : Scheduling, job shop production, controllable processing time, secondary criteria scheduling, integer linear programming.