Ulusal ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde şirket birleşmeleri ve konsolide finansal tablolar
Business combinations and consolidated financial statements in national and international framework of arrangement
- Tez No: 231139
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket Birleşmeleri, Konsolide Finansal Tablolar, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, Business Combinations, Consolidated Financial Statements, Turkish Accounting Standards, International Financial Reporting Standards (IFRS)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Dünyada her alanda yoğun bir şekilde yaşanmakta olan küreselleşme hareketiyle birlikte işletmeler arasındaki rekabet de hızla artmaktadır. Buna bağlı olarak şirketler rekabet gücü elde etmek, pazar payını artırmak, farklı pazarlara girmek gibi büyümenin avantajlarından yararlanmak amacıyla başka işletmelerle birleşme yoluna gitmektedirler. Yoğunlaşan rekabetin yanısıra artan teknolojik gelişmeler ve daralan kâr marjlarıda işletmeleri birleşme faaliyetlerine yönlendirmektedir. Ülkemizde de son yıllarda yaşanan ekonomik krizler işletme birleşmelerini yoğun bir şekilde gündeme getirmektedir. Zira sözkonusu krizler, işletmelerin birlikte hareket etmelerini zorunluluk haline getirmiştir.Çok değişik şekillerde meydana gelen şirket birleşmelerinde; iki şirketin tüzel kişiliklerini kaybederek yeni bir tüzel kişilik doğması şeklindeki birleşmenin yanı sıra şirketlerin tüzel kişiliklerini devam ettirdikleri birleşmeler de sözkonusu olmaktadır. Tüzel kişiliklerinin devam etmesi durumunda da herbir işletme kendine ait finansal tablolar hazırlayacaktır. Ancak ayrı ayrı hazırlanan bu tablolar şirketler grubunun bir bütün olarak durumunu yansıtmaktan uzak olacaktır. Oysaki hem gruptaki şirketlerin sahip ve yöneticileri hemde dış çevredeki ilgililer, grubun finansal işlemlerinin tamamını birarada görmek ihtiyacı duyarlar. Bu noktada ise işletmeler grubunu sanki tek bir işletmeymiş gibi yansıtacak konsolide finansal tabloların hazırlanması gündeme gelmektedir.Son yıllarda şirket birleşmelerinin daha da yaygınlaşması ile birlikte bu şirketlerin bir bütün olarak finansal durumu hakkında bilgi veren konsolide finansal tablolara olan ihtiyaç artmış ve sözkonusu tabloların hazırlanması konusu önem kazanmıştır. Bu kapsamda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde konuyla ilgili çeşitli düzenlemeler yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Çalışmada, ilgili düzenlemeler ışığında şirket birleşmeleri ve sonucunda grup şirketlerce hazırlanan konsolide finansal tablolar hakkında bilgiler verilmiş ve yapılan uygulama ile şirketler grubunun konsolide finansal tablolarının nasıl hazırlandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the globalization movement which is conversely lived in every field in the world competition between companies is increasing very fast. In accordance with these companies try alliances with other companies in order to benefit from growing with gaining competition power, increasing market portions, entering different markets. Along with the condensed competition technological developments and decreasing profit margins destine companies to merger activities. Economic crises of late years in our country intensely revive the issue of business combinations. Because, the subject crisis have made the companies necessary to act in collaboration.In business combinations that happen in various forms; which include business combinations that makes the two companies lose their corporate identity to form a novel corporate identity and the combine which both companies maintain their own corporate identities. Companies that maintaining their corporate identities will prepare own financial statements. But these separately prepared statements will be away from reflecting the situation of the companies group as a whole. Whereas, both the owners and managers of the companies in the group and the external companions need to see the financial processes as a whole. In this respect preparation of consolidated financial statements will reflect the companies group as a whole revives.In the last years with the prevailing of business combinations, the need for consolidated financial statements that give information about those companies financial situation as a whole and the issue of preparation of the subject tables have gained importance. In this respect there have been various arrangements and are still being done in both national and international level.In this study we have given information about the business combinations and consolidate financial statements prepared by the companies as a result of this combine in the light of subject arrangements and with the application we pointed out how the consolidated financial statements of the group are arranged.