Hadis metinlerinde geçen yerler ve hadisin anlaşılmasındaki rolü
The places which are mentioned in the hadith texts and their importance for understanding hadith
- Tez No: 231149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, sünnet, hadis coğrafyası, coğrafî yerler, rivayet, Hadith, sunnah, hadith geography, historical places, narration
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
Bu çalışmada hadis metinlerinde geçen dinî, tarihî ve coğrafî mekânları tanıtmayı amaçladık. Amacımız bu mekânlarla ilgili rivayetlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmanın yanında, hadislere kaynaklık eden coğrafyayı da tanımak ve tanıtmaktırGiriş ve iki bölümden oluşan çalışmamızın giriş kısmında çalışmanın amacı, yöntemi ve kaynaklarını belirttik.Birinci bölümde coğrafya ve hadis ilişkisini genel hatlarıyla inceledik.İkinci bölümde ise hadis metinlerinde tarama yöntemiyle tespit edebildiğimiz yerleri ansiklopedik tarzda ortaya koymaya çalıştık.Çalışmamızı sonuç, indeks ve eklerle tamamladık.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim religious, historical and geographical places in hadith texts. Our aim is to contribute towards better understanding of the ahadith as well as to know and introduce the geography and geographical places which became source for the ahadithThe study is consists of an introduction and two main chapters.In the introduction we lay down our aim, method and the sources of our study.In the first chapter we try to research the relation between geography and historical texts, especially ahadith.In the second chapter we try to expose the historical places which we determined by the way of scanning in the way of encyclopedic.We completed our study with a conclusion, maps, index and other appendixes.