Köyde ve kentte yaşayan 7?8 yaş arası çocukların cinsiyet kalıpyargıları ve cinsiyetlerine bağlı oynadıkları oyun ve oyuncaklar
Games and toys played by children of between 7 and 8 according to sex stereotypes and whether they live in a city or village
  1. Tez No: 231166
  2. Yazar: PINAR BAĞÇELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ASÛDE BAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçinde yaşanılan çevre, köy, kent, cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargılar, oyun, oyuncak, Environment, village, city, sex role stereotype, play and toy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma; yedi-sekiz yaş çocukların cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargıların gelişmesinde köyde veya kentte yaşama, cinsiyetin etkisi ve annenin eğitim düzeyi ile kadın ve erkeklere ait kalıpyargıların tanınması bakımından kız ve erkek çocuklar arasındaki farkı araştırma ve köyde ve kentte yaşayan kız ve erkek çocukların oyun ve oyuncak tercihlerini saptamak amacıyla düzenlemiştir. Araştırmada, çocukların cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargılarını ölçmek amacıyla ?Cinsiyet Kalıpyargı Ölçeği ( Sex Stereotype Measure II )? ile çocukların ?oyun ve oyuncak tercihlerini? belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket formu ile annelerin çocuklarının oyun ve oyuncak tercihleriyle ilgili düşüncelerini öğrenmek amacıyla yine araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemini Bursa ili köy ve kent ilköğretim okullarının birinci ve ikinci sınıflarına devam eden yedi-sekiz yaş çocuklarından toplam 200 çocuk oluşturmuştur.Cinsiyet Kalıpyargı Ölçeği'nden elde edilen verileri değerlendirmek amacıyla, Varyans Analizi kullanılmış ve gruplardan anlamlı olanların bulunması için Tukeys-HSD testi uygulanmıştır. Ayrıca köyde ve kentte yaşayan çocukların oyun ve oyuncak tercihlerinin ne olduğu belirlemek için frekans ve yüzdeler tablolar halinde gösterilmiş, köy-kent ile kız ve erkek çocuklar arasındaki farklılık Kay-Kare testiyle test edilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargıların, kentte yaşayan çocuklarda daha yüksek olduğu, erkek kalıpyargıların, kız ve erkek çocuklar tarafından daha fazla tanındığı saptanmıştır. Ayrıca, çocuklardaki cinsiyet özelliklerine ilişkin kalıpyargıların, annenin eğitim düzeyinin yükselmesi ile birlikte artış gösterdiği de belirlenmiştir.Köyde yaşayan çocukların genellikle dışarıda oynan oyunları tercih ettiği, kentte yaşayan çocukların ise evde rahatlıkla oynanabilen oyunları tercih etmekte olduğu belirlenmiştir. Çocukların cinsiyetlerinin ve içinde yaşadıkları çevrenin, tercih ettikleri oyuncakları etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine games and toy preferences of children who live in villages and compare them to children who live in cities. To investigate the differences between girls and boys, how they identify with stereotypical male and female roles and what influence a mother?s educational level may have on them. The influence of gender and how sex stereotypes develop in children of 7-8 years old depending on whether they live in a city or a village.In this study, `Sex Role Stereotypes Measure II? was used to determine sex stereotypes of children. Also some survey forms were prepared by the researchers to determine toys and game preferences of children, and to determine what influence a mother has on the toys and game preferences of their children.The statistical data of `Sex Role Stereotype Measure II? was processed by methods of Analysis of Variance. Tukeys-HSD was also used to find which group was the more significant. So that it could be easily determined which toys and games children preferred the percentages and frequencies were indicated with tables. The data gathered from villages and cities, female and male?s differences were analyzed with K-Square and the statistics were discussed.The data indicated that children from cities were more sex-stereotypical than children from villages. It was determined that the male students were found to be more sex-stereotypical. In addition to this, it was determined that sex role stereotypes of the children increased if there was more of a mother?s educational level or influence.Children from village preferred to play outside, where as children from a city preferred to play games that could play in the home. The children?s gender and community and environment also affected their toy preferences.