Akdeniz çanağı ve Avrupa Birliği ülkeleri içinde çok boyutlu ölçekleme analizi ile Türkiye turizminin yeri
The position (place) of Turkish tourism in the mediterranean pot and European Union (EU) countries with multidimensional scalling analysis
  1. Tez No: 231307
  2. Yazar: VESİLE PAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ödemeler dengesi, Turizm arz ve talebi, turizm destinasyonu, turistik ürün, Balance of payments, Touristical supply and demand, destination of tourism, touristical product
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasında; Türkiye Turizmi'nin Akdeniz Çanağı ve Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri içindeki yeri, çok boyutlu ölçekleme analizi ile değerlendirilmektedir.Çok boyutlu ölçekleme analizi yardımıyla kümeleme haritası çıkartılarak, turizm hareketleri sonucu turist alan ve veren ülkeler belirlenip Avrupa Birliği ve Akdeniz Çanağı Ülkeleri arasında oluşan turizm hareketi ortaya konulmaktadır. Bu analiz, 1996 ve 2004 yıllarına ait veriler kullanılarak yapılmaktadır. Avrupa Birliği ve Akdeniz Çanağı Ülkeleri arasında gerçekleşen turizm hareketlerinde, turizminin aşırı rekabetçiliğini anlayarak pazar payını arttırmaya çalışan ülkeler turistik ürün çeşitlendirmesi yapmışlardır. Bu hipotez, Avrupa Birliği ve Akdeniz Çanağı Ülkeleri için 1996?2004 yıllarına ait değişkenler kullanılarak test edilmektedir. Bunun için de çok boyutlu ölçekleme analizine başvurularak Türkiye Turizmi'nin Avrupa Birliği ve Akdeniz Çanağı Ülkeleri arasındaki yeri açıklanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within this this study; the place of Turkish Tourism in the Mediterranean Pot and EU Countries is evaluated with Multi Dimensional Scalling Analysis. Turkey must pay a serious attention to tourism diversification in order to get more share of the market having a competition with European Union (EU) Countries and especially with the Mediterranean Pot Countries with whom it has the common touristical product. This hypothesis is tested by using variants belonging to the years between 1996-2004 for the European Union and the Mediterranean Pot Countries. Therefore, by applying to Multi Dimensional Scalling Analysis, the place of Turkish Tourism in the Mediterranean Pot and EU Countries is endeavoured to be explained.