Büyük ölçekli firmaların dış ticaret işlemlerinde dış kaynak kullanımının (outsourcing) yeri ve önemi
The importance of large-scale companies? making use of outsourcing in their foreign trade operations
  1. Tez No: 231345
  2. Yazar: TANER ÖZORAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Large Scale Companirs, Foreign Trade Operations, Outsourcing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanoğlu var olduğu andan itibaren sınırsız ihtiyaçlarını sınırlı kaynaklarla gidermeye çalışmıştır. Bunu yaparken bazı ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilmiş, bazılarını ise karşılayamamıştır. Bunun sonucunda, giderek gelişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir araya gelmişler ve işletmeleri meydana getirmişlerdir.Günümüzde gelişen ve küreselleşen dünya düzenine ayak uydurabilmek ve pazardan daha fazla pay almak isteyen işletmeler giderek büyümekte ve gelişmektedir. Bunun sonucunda büyük ölçekli hale gelen işletmeler sahip oldukları imkânları ve yetenekleri doğrultusunda sadece iç pazarlar yerine aynı zaman da uluslar arası pazarlarda da boy göstermeye başlamışlardır.Büyük ölçekli işletmelerin uluslararası pazarlarda etkin bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri için dış ticaret işlemlerini eksiksiz olarak yerine getirmek zorundadır. Büyük ölçekli işletmeler bu süreci kendileri idare edebilirler ancak bu durum işletmelerin kendi uzman oldukları konulardan uzaklaşmalarına neden olacaktır. İşte bu noktada devreye dış ticaret işlemlerinin yürütülmesini sağlayan ve işletmelere bu faaliyetleri sonucunda bir takım avantajlar sağlayan tedarikçiler devreye girmektedir. Bu tedarikçilerin her biri kendi konusunda uzman olan ve işlemleri kusursuz bir şekilde yerine getirecek olan kuruluşlardır.Bu çalışmada da büyük ölçekli işletmelerin dış ticaret işlemlerindeki dış kaynak kullanımının önemi incelenecektir.Anahtar Kelimeler; Büyük Ölçekli İşletmeler, Dış Ticaret İşlemleri, Dış Kaynak Kullanımı
Özet (Çeviri)
Since its existance, humankind has been striving to supply their unlimited needs with limited resources. In this process; while they could meet some of their needs by themselves, they could not do for all their needs. Thus; they gathered together and formed companies in order to meet their needs increasing both in quantity and variety.In the present day; the companies, which want to keep pace with the devoloping world and globalisation and to increase their market share, have been growing and blooming. As a result, those evolving large-scale companies, have bagun to show up not only in their domestic market but also in the global market, in accordance with their capability and facilities.For the effective operating of those large-scale companies in the global market, foreign trade deals must be fulfilled accurately. Large-scale companies can manage this process themselves, however this makes them retreat from their own specialised subjects. At this very point, outsourcing companies step in, which fulfill the foreign trade operations, offering companies some advantages. All of these outsourcing companies are experts in their subjects and fulfill the operations accuretely.In this article, the importance of large-scale companies? making use of outsourcing in their foreign trade operations is analysed.