Henri Poincaré'nin bilim anlayışı
Henri Poincaré's mentality science
- Tez No: 231351
- Danışmanlar: PROF. DR. MURTAZA KORLAELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, bilim, uzlaşım, basitlik, kullanışlılık, sezgi, yaratıcı düşünce, Information, science, compromise, simplicity, suitability, intuition, creative mind
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Anlaşılabilir olma adına kimi kurgulamaların ve yorumlamaların çokluğuna rağmen, bir olgu olarak bilimi tanımlamak noktasında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Çağımızın büyülü sözcüklerinden biri olarak bilimin günümüzdeki işlevi ve hayatımızdaki yeri irdelendiğinde bu kavram üzerinde bu kadar fazla durulmasının nedeni daha iyi anlaşılacaktır. Biz bu çalışmamızda Henri Poincaré'nin bilim anlayışını ele alarak geçmişte bilime yüklenen anlamları, bilimsel yöntemin işleyişini, matematik ve fiziksel bilimlerin konumunu ve bilimin objektif değeriyle birlikte ahlâk ile olan ilişkisini vermeyi amaçladık. Bu nedenle ilkin bilim ve felsefe ayrımını ortaya koyarak, Henri Poincaré öncesinde bili teorilerinden ve bilim tarihi sürecinde dönemsel olarak bilim anlayışlarından söz etmeyi uygun gördük.Bilimsel bilginin 20. yüzyıldaki gücü, insan hayatına getirdiği katkılar ve bu süreçte bilimin mahiyetine dair yapılan sorgulamalar Henri Poincaré'yi de etkisi altına almıştır. Bilimi felsefesinin merkezî bir kavramı haline getiren Poincare, bütün olgulara bu açıdan yaklaşır. Poincaré bilimde uzlaşımın yerini ve önemini vurgulayarak fizik, matematik ve geometride uzlaşımın rolünü ortaya koymuştur. Ayrıca Poincaré matematikte sezginin önemini vurgulayarak, matematik felsefesinin üç büyük okulundan sezgiciliğin öncülerinden birisi olmuştur.Poincaré'ye göre bilimsel bilginin amacı hakikati araştırmak ve içinde bulunduğumuz dünyayı anlamaya çalışmaktır. Bunun için de elimizden gelen çabayı göstermeli ve ?şu temaşa evindeki yerimizin bedelini? ödemeye çalışmalıyız.
Özet (Çeviri)
In spite of some speculations and comments, there are great problems to define science as a fact. When the function and the position of science - that is one of the mysterious words ?at the present day, is examinated, we will understand the reason of why we have to dwell upon of it. We purposed to give the meanings that leaned against science, running of scientific method,the position of mathematical and physical sciences and the relation of science?s objective worths and ethic ,by taking H. Poincaré?s science intellect.So we firstly decided to talk about scientific theories and scientific intellect at the duration of science history before H. Poincaré ,by exposing the difference of science and philosophy.The scientific information?s power of in XIX. century and easiness? to man life, and interrogates to sciences were interested to Henri Poincaré.Poincaré, Who puts the science at the center of his philosophy, approaches to all facts with this view. Poincaré exposed compromise role of mathematics, physics and geometry by accentuating the importance and the position of compromise at science. An also Poincaré became a pioneer of intuitionism,that is one of the three school?s of mathematical philosophy?s, by accentuating the importance of intuition at mathematic.According to Poincaré, scientific information?s aim is to research the truth and `to understand the world we live in?. So we have to make an effort and `pay the price of our position?s equivalent in this spectacle house ?.