Çalışanların özdeğerlendirme, değişim yönetimi ve örgütsel bağlılık algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of perception of employments organizational loyalty self assesment and change management
  1. Tez No: 231358
  2. Yazar: FERHAN TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Self Assesment, Değişim Yönetimi, Oragaizational Loyalty, Resistance of Change
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında örgütsel bağlılık, değişim yönetimi, çalışanların değişime karşı tutumları ve özdeğerleme kavramları ele alınmış, çalışanların bu kavramları nasıl algıladıklarının ortaya çıkarılması ve kavramların birbirleriyle olan ilişkilerinin açıklanması amaçlanmıştır.Çalışmada alan olarak kamu ve özel sektörden olmak üzere iki hastane seçilmiştir. Anket tekniği ile elde edilen veriler SPSS 13.0 programına yüklenmiş ve istatiksel sonuçlar elde edilmiştir.Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kalite, toplam kalite yönetimi ve özdeğerleme kavramları üzerinde durulmuş, özdeğerleme modeli olarak EFQM Modeli incelenmiştir. İkinci bölümde Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Değişim, değişim yönetimi kavramları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde yapılan anketin sonuçları değerlendirilmiş, araştırma sonucu elde edilen istatiksel sonuçlar aktarılmıştır.Elde edilen bulgulara göre; çalışanlar EFQM kavramını sonuçlar, liderlik-strateji, çalışanlar-kaynaklar ve süreçler olmak üzere dört faktörde; Örgütsel bağlılık kavramını Normatif ve Duygusal Bağlılık Olmak üzere iki faktörde; Değişime Direnç kavramını ise geliştirici-iyileştirici, tasarlayıcı-sürdürülebilir, yenilikçi-yatırımcı olmak üzere üç faktörde algılamışlardır. Örgütsel bağlılık ve EFQM arasında orta derece bir ilişki gözlenmesine karşı Değişime Direnç ve EFQM arasında yüksek derecede bir ilişki saptanmıştır. Çalışanların örgütsel bağlılık algılarının Duygusal Bağlılık yönünde olduğu tespit edilmiş, EFQM ile ilgili algıların EFQM'in Sonuçlar faktörü üzerinde yoğunlaştığı görülmüştür. Çalışanların örgütteki değişim ve yeniliğe karşı izledikleri tutumun daha çok geliştirici ve iyileştirici yönde olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimler: 1)Özdeğerleme, 2) Değişim Yönetimi, 3) Örgütsel Bağlılık, 4) Değişime Direnç
Özet (Çeviri)
Organizational Loyalty, Change Management ve Self Assesment concepts and attıtudes of employments to change were examined in this thesis. Our aim is that employees how conceive these concepts and explanation of relations between concepts .Two hopital were chosen from public an private. Datas were taken by inquiry and they were loaded SPSS 13.0. And statistical results were gained.The study has three section. Quality,total quality and self assesment concepts are in section one. EFQM model was examined as self assesment. Organizational Loyalty and Resistance of Change concepts were examined in section two. Inquiry results were evaluated in last section and statistical results which were taken by the research were reported.According to findings , employees perceived EFQM concept in 4 factor as Result, Leader-Strategy, Employment-Resource and Process. Organizational Loyalty, concept as Normative and Emational Loyalty was perceived in two factors. Resistance of Change concept was perceived in three factors as improvement, imaginetion- investment, incubation-sustanable. There are medium level relationship between Organizational Loyalty ve EFQM . There are high level relationship between Resistance of Change ve EFQM . Organizational loyalty of employees are in the direct direction of Emotional Loyalty. Perceptions were major on result factors of EFQM. Behaviors of employees are developer and improve to changing and improvement in the organization