Abdulahad Nuri'nin Riyazu'l Ezkar adlı eseri: Metin ve inceleme
A critical edition and analysis of Abdulahad Nuri's Work 'Riyad al-Adhkar'
- Tez No: 231390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİMMET KONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cehrî Zikir, Deverân, Mutasavvıf
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Abdulahad Nuri (ö.1061/1650) nin Riyâz-ül Ezkâr ve Hiyâzü'l-Esrâr adlıtasavvufa dair bu eseri arapça olarak kaleme alınmıstır. Eserin konusu zikirdir.Eser sekiz bölüm ve bir hâtimeden olusmaktadır. Bölümlere `ravza' ismiverilmistir. Eserde sırasıyla; zikrin gerekliligi, Lâilâhe llallah zikrinin diger zikirlerarasındaki yeri, her durumda zikir yapılabilecegi, cehrî zikrin dînen mahzurluolmadıgı ve deverânın da dînen câiz oldugu anlatılmıstır. Eserin son bölümünde isemutasavvıfların seçkin kimseler oldugu vurgulanmıstır.Eserde anlatılan konularla ilgili pek çok ayet ve hadis delil olaraksunulmustur. Ayrıca Müfessir ve Mutasavvıflar basta olmak üzere birçok ulemanıngörüslerinden de yararlanılmıstır.Müellif eseri yazmaktaki amacının ihtiyaç duyanlara bu hususta yardım etmekoldugunu zikreder.
Özet (Çeviri)
Abdulahad Nuri (d. 1061/1650)'s work“Riyad al-Adhkar wa Hiyad al-Asrar”on Sufism was written in Arabic.The main theme of the work is rememberence of God (Dhikr). It consists ofeight chapters and a conclusion. Each chapter has been called as“Rawdah”.In the book, the following subjects have been discussed in turn: Necessity ofrememberence, Place of“There is no God but Allah”among others invocations,Permissibility of invocation in every circumstance, Laud Dhikr's being legal, andSufi Whirling's being permitted by religion. As for in the conclusion, it isemphazised that Sufis are persons selected by God.A lot of qur'anic verses and hadiths have been proposed as textual evidencefor the preceding subjects. Additionally, the author has made reference to manyMuslim Scholars, notably the Exegetes of the Qur'an and Sufis. He states that his aimin writing this book is to assist those who feel the need to learn in this regard.Key Concepts: 1-Loud Invocation 2-Sufi Whirling 3-Sufi