İbn Atıyye el-Endelüsi ile Tabresi'nin Kur'an'a yaklaşımları (mukayeseli bir çalışma)
The approaches of Ibn Atiyyah and Tabrasi to Quran
- Tez No: 231389
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Atıyye, Tabresi, Şîa, Tefsir, Ibn Atıyyah, Tabrasi, Shia, Tafsir
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
“İbn Atıyye el-Endelüsî ile Tabresî'nin Kur'ân'a Yaklaşımları”adını taşıyan çalışmamız, öncelikle İbn Atıyye ile Tabresî'nin Kur'ân'ı anlama ve yorumlama metodlarını karşılaştırmalı olarak inceleme amacını taşımaktadır. Böylelikle h. 6. yy.da Kur'ân'ın Sünnî ve Şîî yorum perspektifi bir nebze ortaya konmuş olacaktır.Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş'te, Ehl-i Sünnet ve Şîa'nın Kur'ân anlayışları, İbn Atıyye ile Tabresî'nin hayatları ve kendilerinden sonraki müfessirlere etkileri ele alınmıştır.Birinci bölümde, el-Muharraru'l-Vecîz ile Mecmau'l-Beyân tefsîrlerinin genel özellikleri ve Tefsîr, Hadîs, Fıkıh, Kelâm, Dilbilim ve Tarih kaynakları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.İkinci bölümde, müfessirlerimize göre mekkî-medenî, muhkem-müteşâbih ve nesh gibi Kur'ân ilimleri ile müfessirlerimizin sûre ve âyetleri yorumlama biçimleri örneklenerek ve karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise İbn Atıyye ve Tabresî'nin rivâyet ve dirâyet tefsîrini nasıl anladıkları ve bunu tefsîrlerine nasıl yansıttıkları, örnekleriyle beraber yine karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study which is named“Approaches of Ibn Atıyyah al-Andalusi and Tabrasi to Quran ”, firstly aims to examine the Ibn Atıyya's and Tabrasi's understanding and interpreting methods of Quran, comparatively. So that in h. 6. century, interpretation perspective of Quran according to Ahl Sunnah and Shia, will be understood partially.Our study consists of an ıntroduction and three parts.In Introduction, Ahl-i Sunnah and Shia?s interpretation methods of the Quran, the biographies of Ibn Atıyyah and Tabrasi and their effects to the next commentators of Quran are dealt with.In the first chapter, the general characteristics of Al-Muharrar al-Wajeez and Majma? al-Bayân and their sources of Tafsir, Hadith, Fıqh, Kelam, Linguistic and History are examined comparatively.İn the second chapter, the sciences of Quran (Ulûm al-Quran) like as muhkam-mutashabih, makkî-madanî and naskh and interpretation methods of âyâts and surahs according to our exegetes are examined by comparisation and examplification.İn third chapter, how İbn Atıyyah and Tabrasi understand the tafsir bil-riwâyah and dirâyah and reflect these methods to their commentaries with comparisation and examplification.