Abdülahad Nuri'nin Kastamonu'daki yayın çalışmaları: 1921 - 1923
Abdülahad Nuri̇'s press studies in Kastamonu: 1921 - 1923
- Tez No: 407041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SERHAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdülahad Nuri, Kastamonu, Boyabat, Kastamonu Basmı, Açıksöz, Doğu, Abdülahad Nuri, Kastamonu, Boyabat, Kastamonu Press, Açıksöz, Doğu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Araştırmanın konusu; Abdülahad Nuri'nin Kastamonu'daki yayın çalışmalarıdır. Bu çalışmada hem Kastamonu'nun önemli şahsiyetlerinden birisi olan yazar tanıtılmış hem de yazarın Kurtuluş Savaşı döneminde Kastamonu basmmda yayınlanmış olan 125 makalesi ve 23 şiiri ele alınmıştır. Makale ve şiirlerden oluşan bu yazılar, söz konusu dönemde yaşanan olayları ortaya koyması, geçmişe ışık tutması açısından önemlidir. Osmanlı Devleti'nin yıkılıp yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ve aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı çalkantılı bir dönemde, yazarın kaleme almış olduğu makale ve şiirler, konu çeşitliliği açısından çok zengindir. Makalelerin bir kısmı özetlenerek aktarılmış diğer bir kısmı ile şiirlerin tamamı ise Osmanlıcadan Latin alfabesine çevrilmiştir. Yapılan bu çalışma, gerek savaş sırasında gerekse Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulup inkılâpların yapılması aşamasında Kastamonu'daki önemli şahsiyetlerin basın yoluyla vermiş olduğu desteği açık bir şekilde göstermektedir. Abdülahad Nuri'nin 1921-1923 yılları arasında Kastamonu basınında yayınlanmış olan yazıları Açıksöz gazetesi ve Doğu isimli dergiden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of this research consist of Adiilahad Nuri's press studies in Kastamonu. In this research not only one of the well-known writer has been introduced but also 125 articles and 23 poems of him which were published by the press in Kastamonu during Turkish War of Independence. These writings which consist of articles and poems, are important because they enlighten the past while putting forward the incidents which has happened in this period. Written articles and poems by the writer are very rich and diversified especially if we consider that they were published in tough times as Turkish War of Independence was continuing, Ottoman Empire had collapsed and Republic of Turkey was founded. Some of the articles were summarized and rest of the articles and poems were translated into Latin Alphabet directly from Ottoman Turkish in the research. This research obviously shows the support of well-known writers in Kastamonu to the revolution and foundation process of Turkish Republic during and after the war. The writings of Abdülahad Nuri which were published in Kastamonu Press between 1921-1923 are taken from the Journal of Doğu and Açıksöz newspaper.