Parçalanan gerçeklik ve yeni bir bütün oluşturma eylemi olarak resim
Painting as an act of forming a new integral and broken reality
- Tez No: 231408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, gerçeklik, parçalanma, birleştirme, kolaj, de-kolaj, Art, reality, breaking, combining, collage, de-collage
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde değişen dünya dengeleriyle birlikte; bireyin tüm yaşayış, davranış ve algılama biçimleri de değişmektedir. İletişim teknolojilerinin güçlenmesi ve gösterge sistemlerinin etkili haline gelmesi, değerler sisteminin zayıflamasına neden olurken, sosyal hayattaki her şeyin gösterge ve imaj yığını haline gelmesi gündelik yaşama yeni bir boyut kazandırır.Bilgi ve teknoloji ile özdeş olarak içinde yaşadığımız çağ; toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda önceden öngörülemeyecek değerler ve değişimler çağıdır. Tüm bu gelişmeler karşısında bireyin psikolojisi de sürekli değişime uğramakta, bütünlük ve tutarlılıktan uzaklaşarak parçalanmaktadır.Belirsizlik, bulanıklık, sınırsızlık, çözülme, parçalara ayırma, yeniden birleştirme günümüzde benliğin çoklu ve değişken yapısını oluştururken; bütünlüğün yıkılışı, parçalanma, yeniden birleştirme, çok parçalılık, eklenmişlik, öne çıkan değerler olmaktadır. Dünyanın küreselleşip küçüldüğü bu çağda, kendi yaşamsal ve düşünsel gerçekliğini oluşturan insan, yaşamın her alanında karşılaştığımız, montaj-alıntı tekniklerini kullanır.Ekleme ve birleştirme tekniği olarak kolaj ve kolajın yapısındaki kayganlık, belirsizlik, değişkenlik çağımız insanının gündelik hayat psikolojisiyle örtüşür. Kolaj, günümüzde bireyin iç dünyası ve yaşam biçimiyle uyum içindedir.Geçen yüzyılın başında kübizm ile ortaya çıkan kolaj, alıntılama ve montajlama teknikleri farklılık gösterse de özellikle günümüz avangard sanat yaklaşımlarında yaşayış ve düşünce biçimleriyle paralel etkileşim göstermeyi sürdürmektedir. Tüm bu gelişmeler sonucunda çağımız yapıtlarında parçalanmış bütünlük bulunur. Bu sayede resimde yeni bir bütün oluştururken imgeler arasındaki karmaşık, değişken ve çeşitli ilişkiler bütünü ve bu bütünü oluşturan biçimlendirme anlayışı önemsenmektedir.Bu sayede yapıt; ayrışık öğelerin sürekli hareket ve oluş halindeki kolajına dönüşürken, bunların zihinde oluşturduğu yapı sorgulanır. Bu bağlamda konuya yaklaşım; gerek sanat tarihindeki örneklerle gerekse bireysel ve toplumsal parçalanma sonucunda değişen yaşam biçimlerinin irdelenmesi bağlamında sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Whole existence, behavior pattern and perception style of individual changes with alternating world equilibrium. Strengthening of communication technologies and enforcement of indication systems causes weaken of systems of values also becoming all the things of social life to image cluster adds dimension to daily living.Age we live with information and technology identically; is the period of values and amendments which can not be stipulated before for the social, politic and economic fields. Psychology of individual undergoes a change permanently then breaking by alienated from integrity and consistency.While Ambiguity, blurriness, boundlessness, disintegration, breaking into pieces, recombining forms the multi and variable structure of individualism; collapsing the integrity, breaking down, recombining, multi fragmentary, intercalary, becoming featured values. Human being who forms its own vital and ideational reality uses the assemblage ? quotation techniques in all fields of life, on this age where the world globalizes and lessens.By this means, collage which we come across all fields of life as an addition and combining technique and the lubricity, ambiguity, variability in the structure of collage coincides with the daily psychology of people of this age. Collage is in harmony with inwardness and existence of individual in present day.Collage which appeared with cubism previous century, maintains to show parallel interaction with existence and idea styles especially on the avant - garde art approaches even though its quotation and assembling techniques differ from. In consequence of all these developments composition of present day has wholeness. Thus, forming a new wholeness on painting (picture), variable and various dealings complement and forming comprehension of this wholeness is considered important.By this means, while composition was forming to collage of permanent movement and being of separated members, the structure formed by them is questioned. In this connection, approach to this matter, is questioned with the examples of art history or in connection of probing life structures resulted with individual and social break down.