Yeni Gün gazetesi (1918-1923)
The newspaper of Yeni Gün 1918-1923
  1. Tez No: 231522
  2. Yazar: CEREN ÇIKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEYİTDANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Yunus Nadi, Mütareke, Cumhuriyet, Turkish National Struggle, Yunus Nadi, Armistice Period, republic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu çalışma Yeni Gün gazetesinin 3 Eylül 1918 ve 30 Ekim 1923 tarihleri arasındayayınlanmış sayılarının, Mütareke Dönemi ve Cumhuriyet'in ilanı arasındaki süreç arkaplanda olmak üzere, incelenmesine ve değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bir dönemdendiğerine geçilen sancılı sürecin gazete sayfalarına ne şekilde yansıdığı, siyasi açıdannasıl bir bakış açısına ve duruşa sahip olduğu ve bu bakış açısından iç ve dış olaylarınasıl değerlendirdiği, Millî Mücadele karşısındaki tavrını ve sayfalarında hangi fikirakımlarına ne şekilde yer vermiş olduğunu anlama çabası, çalışmanın hareket noktasınıoluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the issues of Yeni Gün between September 3, 1918 andOctober 30, 1923. The issues of the newspaper are analyzed and assessed by keepingthe period between Armistice Period and the proclaiming of republic in the background.The study which is predicated on issues of Yeni Gün newspaper aims to understand thefunction of the newspaper as a communication medium, its political stand, its attitudetowards Turkish National Struggle, and the ideas which took place in the context of thepaper.