Üniversite kütüphanelerinin kataloglama birimlerinde çalışan kütüphanecilerin eğitim gereksinimleri üzerine bir araştırma
A study on the educational needs of librarians working in cataloging departments of university libraries
  1. Tez No: 231521
  2. Yazar: NEVZAT ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBÜN BAYDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kataloglama ve Sınıflama Eğitimi, Sürekli Eğitim, Eğitim Gereksinimi, Cataloging and Classification Education, Continuing Education, Education Needs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüzün değişen ve gelişen ortamında özellikle teknolojik yenilikler, kataloglamave sınıflama kapsamındaki kaynakları (kataloglama kuralları, sınıflama sistemleri, konubaşlıkları listeleri, elektronik uygulamalar v.b.) doğrudan etkilemektedir. Bu durum,kataloglama birimlerinde çalışan kütüphanecilerin, kataloglama ve sınıflamahizmetlerini yeni ortamlara taşıyıp sürdürmeye çalışırken farklılaşan uygulamalarlakarşı karşıya gelmelerine neden olmaktadır. Dolayısıyla onların kural ve sistemlerleilgili sahip oldukları bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve güncellemelerinde eğitimolanaklarının sunulması büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada, ?üniversite kütüphanelerinin kataloglama birimlerinde çalışankütüphanecilerin bilim dalında hızla değişip çeşitlenen kataloglama ve sınıflamakonularındaki eğitim gereksinimlerinin kapsam, nitelik ve düzeyini belirlemek?amaçlanmıştır. Araştırmanın hipotezi; ?kütüphanecilerin bilgi ve iletişimteknolojileriyle birlikte gelişip farklılaşan kataloglama ve sınıflama hizmetlerinisürdürebilmeleri, onlara verilecek nitelikli eğitim programlarıyla mümkündür.?biçiminde oluşturulmuştur. Betimleme yönteminin kullanıldığı çalışmada, literatürincelemesi yapılmış ve çalışmanın temelini oluşturan veriler anket ve görüşmeteknikleriyle toplanmıştır. Çalışma, Ankara ili sınırları içerisindeki 11 üniversitekütüphanesinin kataloglama birimlerinde çalışan kütüphaneciler üzerindegerçekleştirilmiştir. Çalışmada üniversitelerin kataloglama birimlerinde çalışan 60kütüphanecinin eğitim gereksinimleri ve eğitim tercihleri anket tekniğiyle elde edilipdeğerlendirilmiş; ayrıca bu konuda 24 yöneticiyle de görüşmeler yapılmıştır. Araştırmasonucunda, araştırma hipotezi doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially the technological innovations in today?s changing and developingenvironment directly influence the resources in the scope of cataloging andclassification (the cataloging rules, classification systems, subject heading lists,electronic applications, etc.). This causes the librarians working in CatalogingDepartments of University Libraries to face different practices while trying to move thecataloging and classification services to the new occasions and continuing them.Accordingly, supplying them with educational opportunities so as to develop and updatetheir present knowledge and skills in the rules and systems are rather fundamental.In this study, the aims are focused on ?determining the level, quality and scope ofeducational needs in the rapidly changing and varying cataloging and classificationissues?. The hypothesis of the study was formulated as: ``Only with high qualityeducational programs it is probable for the librarians to continue the cataloging andclassification services which are developing and changing together with information andcommunication technologies.?? In the study, which has a descriptive method, a literaturesurvey has been accomplished and the data which have been constructed the core of thestudy have been gathered through questionnaire and interviewing techniques. Theresearch was conducted on the librarians working in the cataloging departments of 11university libraries in Ankara. In the study, the educational needs and educationalpreferences of 60 librarians working in cataloging departments of universities wereacquired and then assessed; moreover 24 administrators were interviewed on this issue.The hypothesis was confirmed at the end of the study.