Sosyal bilgiler dersinde yaratıcı dramanın yöntem olarak kullanılmasının öğrenci başarısına etkisi
The effect of using creative drama as a method in social sciences class on students? achievement
  1. Tez No: 231533
  2. Yazar: MURTAZA AYKAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. ÖMER ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Dersi, Başarı, Yaratıcı Drama, Social Sciences Lesson, Achievement, Creative Drama
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma İlköğretim 4.sınıf Sosyal Bilgiler Dersi, ?Gruplar, Kurumlarve Sosyal Örgütler? öğrenme alanına bağlı ?Hep Birlikte? temasının yaratıcıdrama yöntemiyle işlenmesinin, öğrencinin başarısını ne ölçüde etkilediğiniortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2007?2008öğretim yılında Ankara ili, Keçiören ilçesi, Şehit Mehmet Altanlar İlköğretimOkulu'nda öğrenim gören ve okulda mevcut olan iki şubeden 4/C deneygrubu, 4/B sınıfı ise kontrol grubu olarak yansızlık yoluyla kura ilebelirlenmiştir. Bu araştırmada nitel ve nicel yöntem birlikte kullanılmıştır. Nitelyöntem olarak öğrenci değerlendirme formundaki veriler içerik analizitürlerinden frekans analizi kullanılarak elde edilmiştir. İçerik analizindebaşarıyı destekleyen kelimelerin frekans ve yüzdeleri çıkarılarak gruplamalaryapılarak yorumlanmıştır. Nicel yöntem olarak ise gerçek denememodellerinden ön test, son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Deneygrubunda, konular işlenirken yaratıcı drama yöntemi, kontrol grubunda iseetkinlikler temel alınarak soru-cevap, anlatım, beyin fırtınası, görsel materyalokuma, tartışma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanınuygulamaları iki aşamada ve iki farklı ortamda yürütülmüştür. Bu eğitimortamlarından birisi düzenlenerek yaratıcı dramaya uygun hale getirilen sınıfortamı, diğeri ise gerçek nesne ve objelerin olduğu müze ortamıdır. Deneyve kontrol gruplarının Sosyal Bilgiler dersi ?Hep Birlikte? teması ön test ve sontest puanlarının karşılaştırılarak öğrenci başarı düzeyleri arasında fark olupolmadığı, SPSS programı aracılığıyla ?t? testi ile yapılarak bulunmuştur.Uygulamadan elde edilen sonuçlara göre deney ve kontrol gruplarının sontesti toplam puanlar arasında fark olduğu ve bu farkın yaratıcı dramayönteminin uygulandığı deney grubu lehine olduğu görülmüştür. Bu sonuçdikkate alındığında, Yaratıcı drama yönteminin Sosyal Bilgiler dersindekullanılmasının öğrenci başarısı üzerinde önemli sayılabilecek etkisi olduğugörülmüştür. Öğrenci değerlendirme formundan içerik analizi yoluyla eldeedilen verilerde bu sonucu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed for displaying what extent Creative Drama used inthe 4th class Social Sciences lesson, for the theme ?Altogether? dependingon learning areas Groups, Institutions and Social Organization effects thestudents? achievement. The sample of the study was determined objectivelycomprising of the students who are attending the classes of 4-B as controlgroup and 4-C as experimental group in Şehit Mehmet Altanlar PrimarySchool in Keçiören, Ankara in 2007-2008 educational year. Both qualitativeand quantitative methods were used in this study. The data in students?evaluation form as qualitative method was gathered by having been usedfrequency analysis which is one type of the content analysis. The wordswhich confirmed the achievement in the content analysis were explained byhaving been found their frequency and proportion, and grouping them. Pretestand post-test with control group which are the ones of the realexperimentation models were also used as quantitative method. CreativeDrama method in experimental group was used, meanwhile the subjectswere studied and question and answer, lecturing, brain storming, visualmaterials, reading and discussion methods and techniques in control groupwere used based on activities. The application part of the study was carriedout in two stages and in two different fields. One of these fields was theclassroom environment which was arranged into an appropriate situation forthe workshops and the other field was a museum which has real objects andmaterials. Whether there was a significant difference between the controlgroup and experimental group in their test scores of the pre-tests and posttestsrelated to the theme of ?Altogether? in Social Sciences class is analyzedby using t-test with the help of SPSS. According to the results of the study, itis observed that there is a significant difference between the total points ofthe post-test of the control and the experimental group in favor ofexperimental group in which Creative Drama method was used. Based onthe results, using Creative Drama in Social Sciences class has an essentialeffect on students? achievement. The data which was gathered by the contentanalysis in the students? evaluation form also supports this result.