Türkiye'de optimal mali kurallar açısından vergi politikaları ve vergi yükü değerlendirmeleri
Tax policies and tax burden assessments in terms of optimal fiscal rules in Turkey
  1. Tez No: 231619
  2. Yazar: ALPER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Kural, Optimal, Hesap Verebilirlik, Vergi Yükü, Şeffaflık, Vergi Politikası, Fiscal Rule, Optimal, Accountability, Tax Burden, Transparency, Tax Policy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kurallar insan hayatının en temel birlikte yaşama oluşumlarından birini teşkil eder. Belirsizlikleri kaldırarak, istikrar tesis eder. Aynı zamanda kurallar, denetim ve sınırlama getirir. Tüm bunlarla beraber aslında kurallar, bireyi özgür kılar. Çünkü bir bireyin özgürlüğünün sınırını, diğer bir bireyin özgürlük alanı oluşturur.Ekonomik yaşamda benimsenecek olan optimal mali kurallar ile hesap verebilirlik, güncel ve düzenli raporlama ve bilgilendirme ile daha fazla şeffaflık standartları oluşturulur. Ekonomide belli standardizasyon formlarının oluşturulup, bu kurallara anayasa ve yasalarda yer verilmesi; makro ekonomide kalıcı bir istikrarın sağlanmasında, geleceğe yönelik öngörülebilirlik tesis edilmesinde ve uygulanacak makro ekonomi politikalarına kredibilite sağlanması v.b. bir çok yönden birincil katkı oluşturacaktır.Siyasi ahlaksızlıklara meydan vermeden, daha önceden yasal çerçevede belirlenecek kurallar ile oluşturulacak politikalar, sağlam güvencelere bağlanmış birey hak ve özgürlüklerinin en temel öğelerindendir. Çalışma konumuz bağlamında, hem kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağını teşkil eden vergi kaleminden dolayı belirli bir yüke maruz kalan vatandaşlar açısından, hem de ekonomide standardizasyon sağlanması açısından benimsenecek optimal mali kurallar çerçevesinde geliştirilen vergi politikaları tüm sosyal sorumluluk boyutlarıyla tez kapsamında irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rules form the one of the main life formation of human being. They remove indefiniteness and they found stability. At the same time, rules bring in control and limit. Actually, with all of these things, rules make people free. Because, one person?s freedom area form the limit of another person?s freedom area.In economical life, with claiming optimal fiscal rules, accountibility, actual and regular report, giving information constitute more transparency standarts. Forming certain standardization forms in economy and giving place to these rules in constitution and laws supply primary addition in many point of view like obtaining permanent stabilitiy in macroeconomy, founding foreseeing aimed at future and getting trust macroeconomic policy which will put into practice.Without causing poltical immoralities, rules and policies previously determined and formed within the context of legal frameworks are basic elements of fundamental rights and freedoms of individuals that are bounded to solid assurances. Within the context of working subject, within the context of optimal fiscal rules in this thesis work tax policies; which have been developed to provide standardization in economy policies and which are one of the main financial resources of public expenditures; are being explicated with its all social responsibility dimensions.