5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun devlet muhasebe sistemine getirdiği değişiklikler: Süleyman Demirel Üniversitesi örnek uygulaması
The changes brought by The Public Financial Management and Control Law No 5018 to the government accounting system: Süleyman Demirel Universty sample application
- Tez No: 231639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET TİTİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Yönetimi, Nakit Esaslı Devlet Muhasebesi, Tahakkuk Esaslı Devlet Muhasebesi, Mali Saydamlık, Hesap Verilebilirlik, Public Financial Management, Cash Based Government Accounting, Accrual Based Government Accounting, Financial Transparency, Financial Accountability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kamu mali yönetim sistemindeki aksaklıklar, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme süreci ve dünya ile entegre olma ihtiyacı, kamu mali yönetimi alanında reform yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu amaçla 1995 yılında ?Kamu Mali Yönetimi Projesi? adı altında reform çalışmaları başlatılmıştır. Reform çalışmaları kapsamında ortaya çıkan düzenlemelerden birisi de 2003 yılında yayınlanan ?Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu?dur. Kanun ile kamu mali yönetimi sisteminde köklü değişiklikler yapılmıştır. Çalışmamızda, bu değişimlerden sadece devlet muhasebesi alanında meydana gelen değişiklikler ve yenilikler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Ülkemizde muhasebe işlemleri 1927 yılında yürürlüğe giren ?Muhasebe-i Umumiye Kanunu? hükümlerine göre, nakit esasına dayalı olarak yürütülmekteydi. Nakit esasına dayalı muhasebe sistemi, devlet muhasebesinden beklenen bilgiyi üretmediği ve tüm kamu sektörünü kapsamadığı için sistemin değiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yayınlanması ile birlikte söz konusu kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu tahakkuk esaslı devlet muhasebesinin yasal dayanağını oluşturmaktadır. Kanun, Maliye Bakanlığı'nı devlet muhasebesi alanında düzenleme yapmaya yetkili kılmış ve Bakanlık tarafından 2004 yılında yayımlanan yönetmelik ile ülkemizde tahakkuk esaslı devlet muhasebesine geçiş gerçekleşmiştir.Kanun ile devlet muhasebesi alanında getirilen en önemli değişiklik, bütün kamu kuruluşlarını kapsamına alan, tek düzen ve tahakkuk esasına dayalı bir devlet muhasebe sistemine geçilmesidir.
Özet (Çeviri)
Defects in public financial management system, process of Turkey?s entry into the European Union and necessity of integration into the world make it necessary to carry out a reform in the area of the public financial management. To this end, in 1995 under the name of ?Public Financial Management Project?, reform studies were begun. Within the reform studies, Public Financial Management and Control Law is one of the regulations occurred, published in 2003. With this law many reforms were made in public financial management system. In our studies, among these regulations, we only tried to present arrangements and reforms about government accounting.In our country, accounting transactions were carried out cash based according to the rules of General Accounting Law, became valid in 1927. Cash based system was supposed to be changed because it didn?t produce the information expected by government accounting and it didn?t include all public sector.Having been published Public Financial Management and Control Law, the law in question was abolished. Public Financial Management and Control Law forms legal support of accrual based government accounting. This law enabled Ministry of Finance to reform in public sector accounting and by laws published by ministry in 2004, transition to accrual based government accounting began.The most important reform between law and government accounting is passage to government accounting system which includes all public sector and is based on accrual and uniform accounting system.