Türkiye'de kamu politikalarının toplumsal - siyasal kökenleri üzerine bir değerlendirme
An evaluation on social - political origins of public policy in Turkey
  1. Tez No: 227405
  2. Yazar: FATMA HANDAN SARİCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu politikası, toplumsal politika aktörleri, siyasal politika aktörleri, uluslar arası politika aktörleri, 5018 sayılı Kanun, Public Policy, social policy actors, political policy actors, international policy actors
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kamu politikaları; en genel anlamıyla var olan sosyo - ekonomik durumu değiştirmeye (düzenlemeye) yönelik müdahale olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla da bu politikalar sonucu sosyal değişim amaçlanır. Bir başka deyişle kamu politikaları, eğitim, sağlık gibi alanlarda yürütülen teknik düzenlemeler olmanın ötesinde, toplumsal yapı ve ilişkilerde değişimi de hedefler, ya da bu yönde sonuçlar doğurur.Kamu yönetimindeki yasal ve kurumsal değişim ve düzenlemelerin çeşitli toplumsal ve siyasal kesimlerin mücadelesi sonucu oluştuğu gerçeği Türkiye'de kamu yönetimi reform çabalarına ilişkin çalışmalarda genellikle göz ardı edilmiştir. Bu çalışmada kamu yönetimi disiplinine yöneltilecek bir bakış açısı veya eleştirinin teknik yasalarla sınırlı kalmaması; altında yatan politik nedenlere de bakılması gerektiği anlayışından hareketle kamu politikalarının oluşum süreci incelenecek ve kamu politikalarının toplumsal ve siyasal mücadele zemini incelenmeye çalışılacaktır.Çalışmanın birinci bölümünde siyaset / yönetim ayrımı tartışmaları, kamu politikası yaklaşımının gelişimi, kamu politikası kavramının tanımı ve unsurları, kamu politikası süreçleri ve devlet kuramlarına değinilecektir. İkinci bölümde ise, Türkiye'de kamu yönetimi alanındaki hukuksal dönüşüme etki eden, kamu politikalarının oluşumunda rol oynayan toplumsal, siyasal ve uluslararası aktörler ve bu aktörlerin kamu politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasındaki rolleri ele alınacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun hazırlanması ve yasalaşması sürecinde hangi siyasal ve toplumsal grupların rol ve etkisinin olduğu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Public policies can generally defined as an interruption to change the existing social and ecomomic conditions (structures) and are aimed social change. In another word public policies are not just the technical regulations in education, health or other areas . It aims to change the social structures and relations.The legal and institutional changes and arrangements in public administration are occured by social and political actors? struggles and this fact is undervalued in the studies about the reforms on public administration in Turkey. This study is emphasize that the studies on public administration discipline should not limited with technical laws and arguments because the fact of social and political struggles shape the public policies.In the first part of this study it is concerned on the politics / administration dichotomy, public policy?s conceptual framework, the approaches to public policy, public policy process and state theories. In the second part of the thesis , the role of some social, political and international actors in public policymaking is concerning on. And the third part of this study is about the role of social, political and international actors on Public Finance Administration and Control Law.