Sosyal sınıflarda mesleklere göre tüketicilerin otomobil alma ve kullanma alışkanlıklarına etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of purchasing car and habit of using it on consumers in social class
  1. Tez No: 231641
  2. Yazar: UĞUR KARATEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. A. HÜSREV EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışları, tüketici davranışlarını etkileyen faktörler, sosyal sınıf, otomobil satın alma tercihi, Consumer Behaviors, The Factors Influencing Consumer Behaviors, Social Class, The Decision for Buying Automobile (Car)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
Tüketici davranışlarını birçok faktör etkiliyor olsa da, en önemli faktörlerden birisi sosyal sınıf olmaktadır. Toplumdaki bireyler toplumu oluşturan sosyal sınıf gruplarını meydana getirmektedirler. Dolayısı ile bir sosyal sınıfa ait birey, ait olduğu sosyal sınıfın davranış biçimi ile özdeş sayılan davranışlarda bulunmaktadır. Bir sosyal sınıftaki bireylerin benzer şekilde düşündüğü, benzer alışkanlıklara sahip olduğu ve benzer şekilde hareket ettiği söylenebilir. Dolayısı ile sosyal sınıfın, pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirirken ya da pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmek için pazar bölümlemesi yaparken büyük önem arz ettiği söylenebilir.Bu çalışma, tüketicilerin otomobil satın alma davranışlarında sosyo kültürel etkilerden sosyal sınıfın, tüketiciler üzerindeki etkilerini incelemek adına gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümü kavramsal öğelerin açıklanması, ikinci bölümü ise sosyal sınıfların tanımlanması ve tüketiciler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi şeklindedir. Son bölüm olan üçüncü bölüm ise, araştırmaya başlamadan önce belirlenmiş olan sosyal sınıf grupları üzerinde yapılan anket uygulaması ve değerlendirilmesi, hipotezlerin test edilmesi ve yorumlanması şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Consumer behaviors are affected by lots of factors tough; one of the most important factors is being social class member. All individuals in a community create social class groups, than; one individual depending to a social class is considered being equal to its social class behavior. All individuals in a social class may think in a same manner, may have same habits and may mobilize socially in a same manner. In that case, one can consider that social class groups are primordial when deciding marketing strategies regarding marketing segmentation.Thesis is created to establish the relation between automobile buying habits and social behaviors in a determined social class. First part of the thesis shows basic concepts; and also second part is considered to be an explanation of social class concepts and influences on consumer behaviors. The last part of the thesis includes, third part, hypothesis over designed social classes? samples using some questionnaires.