Kentsel dönüşüm uygulamalarının kent özlemi ve kentlilik açısından değerlendirilmesi Sulukule-Taşoluk örneği
Evaluation of urban transformation applications in terms of urban aspiration and urbanization
- Tez No: 231665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kent Özlemi, Kentsel Dönüşüm, Sulukule, Urbanization Aspiration, Urban Transformation, Sulukule
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye'de özellikle İstanbul'da son yıllarda gerçekleşen kentsel dönüşüm uygulamalarının kent merkezinden dışlanmayı doğurduğu görülmektedir. Böylece dışlanma, kentsel dönüşümün sadece doğal bir sonucu değil, kentsel ekonominin yeniden yapılandırılması sürecinde kentsel mekânın fiziksel ve sosyo-ekonomik iyileştirilmesi amacıyla beklenilen ve istenilen çıktısıdır. Oysa kendilerinin de ifade ettiği gibi şimdiye kadar yaşayageldikleri yerlerden memnunlardır. Tek problemleri genel bir sorun olan derinleşen yoksulluk ve şehrin dış çeperlerine itilerek bir nevi yok sayılmalarıdır. Sulukule'de yapılan Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi de belediye ve TOKİ tarafından bu yoksulluk içinde başlatılmış ve birçok suç unsurundan sorumlu tutulan halkı daha da dışlanmış hâle getirmiştir. Bugün devletin gösterdiği konutlarda yaşamayan ama Sulukule'den de çıkarılan halk İstanbul merkezinde yaşama konusundaki ısrarlarını sürdürmekte ve tüm yoksulluklarına rağmen kenti terk etmemekte kararlı görünmektedirler.
Özet (Çeviri)
It is seen that the urban transformation applications particularly realized in the last years in Istanbul in Turkey require exclusion from the city centers. In this way, the exclusion is not only the natural consequence of the urban transformation but also expected and desired output for physical and socioeconomic improvement of the urban location within urban transformation. However, as specified by them as well, they have been very happy with their living places. Their only problem is the deepening poverty and their ignorance after pushing them to outer city limits. The Project Neslişah and Hatice Sultan Neighborhoods Renovation Project by Fatih Municipality in Sulukule has been started by the Municipality and TOKI in this poverty, and the people accused of many crimes have been more alienated. Today, the people who do not live in the residences shown by the State but excluded from Sulukule insist on living in Istanbul center, and seem determinant not to leave the city despite all such poverty.