Richard Strauss, Don Kişot adlı eserinin teknik açıdan incelenerek yoruma yönelik kolaylıklarının belirlenmesi
Determinig the easiness toward interpretation by technicly examining Richard Strauss's work named Don Quixote
  1. Tez No: 231762
  2. Yazar: MUSA EREN İŞKODRALI
  3. Danışmanlar: PROF. ÇİĞDEM İYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Richrad Strauss, Miguel de Cervantes, Don Kişot, çeşitleme, analiz, viyolonsel, Richard Strauss, Miguel de Cervantes, Don Quixote, variation, violoncello, analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Müzikte bir bardak birayı öyle doğru ve net bir şekilde belirtmek istiyorum ki her dinleyici bunun Pilsner mi yoksa Kulmbacher mi olduğunu anlayabilmeli?''Bu amaç ile yola çıkan Strauss, aldığı eğitim ve uzun yıllar süren araştırmalar neticesinde kendine has bir müzik dili yaratmayı başarmıştır.Gündelik hayatta yaşanan paradokslar, tutarsızlıklar ve potansiyel enginlikler, Strauss'un müzik dilini oluşturan temel yapı taşlarıdır.Bu çalışmada, Richard Strauss'un hayatı, ``Don Kişot, Bir Şövalye Üzerine Fantastik Çeşitlemeler Op.35'' adlı eserin yapısal analizi ve eserde karşılaşılan güçlüklerin eserin geleneksel, derin ve özgün yapısını bozmadan nasıl aşılması gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
I want to be able to depict in music a glass of beer so accurately that every listener can tell whether it is a Pilsner or a Kulmbacher.??Strauss who starts out with this aim, has accomplished to create music tongue which is peculiar to himself through taken training and his long term research.Paradoxies, inconsistencies and potential vasts those which are lived at the daily life are fundamental of Strauss music tongue.At this work, it is tried to explain that the life of Strauss, the structural analysis of art, which name is ``Don Quixote, Fantastic Variations on a Theme of Knightly Character, Op.35?? and how to overcome difficulties which takes part at the work of art without harming deep and orginal structure of the art of work.