İlköğretim birinci kademe öğrenci velilerinin yeni ilköğretim programına ilişkin algılarının incelenmesi
Elementary education first-grade custodians' perceptions on new elementary school programs
  1. Tez No: 231809
  2. Yazar: NAZİRE SELEN DUMLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ilköğretim programı, veli görüşleri, elementary school program, custodian comments
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmada ilköğretim birinci kademe öğrenci velilerinin, yeni ilköğretimprogramları ile algıları incelenmiştir.Araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu yakası ilköğretim okullarındaki birincikademe öğrenci velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrendenrandom (gelişigüzel) olarak seçilen 320 ilköğretim birinci kademe öğrenci velisioluşturmaktadır.Yapılan araştırma tarama modeline göre düzenlenmiş olup veri toplama aracı olarakkişisel bilgi formu ve veli anketi kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılarak frekans, yüzde,aritmetik ortalama, standart sapma, t testi ve varyans hesapları yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; veliler yeni ilköğretim programı hakkında yeteri kadarbilgi sahibi olmadıklarını, programın içeriğini ve ders kitaplarını yeterlibulmadıklarını, programın maddi imkanları kısıtlı öğrenciler için sorunoluşturduğunu, programın ülke çapındaki sınavlara öğrencileri yeteri kadarhazırlamadığını, yeni programda yer alan bilgilerin çocukların günlük hayatta çokfazla işlerine yaramadığını, kitap sayısının fazla olmasından dolayı çantaların çokağır olduğunu düşünmektedirler. Buna karşılık veliler, yeni programda araç-gereç vemateryallerin bolca kullanıldığı, konuların çocukları uygulama/araştırma yapmayasevk ettiği, öğrencilerde yeni programla birlikte derslere karşı ilginin arttığı, problemçözme, yaratıcılık gibi becerilerin geliştiği, yeni programla uygulamaya konan görselokuma etkinliklerini ve alternatif değerlendirme araçlarının yararlı olduğu, programile ilgili okul ve öğretmen ile ilgili işbirliği içinde oldukları konularında olumludüşüncelere sahiptirler. Veliler uygulamada güçlük çekilmesine rağmen yeniprogramın devam etmesini istemektedirler.
Özet (Çeviri)
Elementary education first-grade custodians? perceptions and new elementary schoolprograms have been looked through in this research.The first-grade student custodians at the elementary school of Anatolian side of cityof Istanbul have been constituted the research population. 320 elementary schoolfirst-grade student custodians who have been randomly selected from this populationhave been constituted the research exemplification. The performed research has beencoordinated according to survey method and personal information form andcustodian questionnaire have been used as data collection tool.Frequency, percentage, mean, standard deviation, t test and variance calculationshave been carried out by using SPSS 15.0 packet program in the data?s analyzing.According to the research?s results, the custodians have been thinking that they havenot had enough information about the new elementary school program, found theprogram content and lecture books enough, the program have created problems forthe students whose tangible potentialities are limited and not prepared the students tonation-wide examinations enough, the information taken part within the newprogram have not served the purpose too much in the students? daily life and bagshave been too heavy since there have been many books in it. For all that, thecustodians have had positive thoughts including that plenty of instruments andmaterials have been used, subjects have brought the students to do application andresearch, interest has increased against the lectures with the new program, abilitiessuch as problem-solving and creativeness have improved, visual reading activitiesand alternative assessment tools that have been put into practice with the newprogram have been beneficial and they have been in a cooperation with schools andlecturers related with the program. The custodians have been demanding the newprogram to continue although there have been difficulties in implementation.