Vita Constani kutsal İmparator Constantinus'un hayatı
Vita Constantini the life of the blessed Emperor Constantine
- Tez No: 231974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Constantinus, Eusebios, Hıristiyanlık, Roma İmparatorluğu, Constantine, Eusebios, Christianity, The Roman empire
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kaesareia piskopos'u ve tarihçi Eusebios (Lat. Eusebius) Pamphilos'un Constantinus'un hayatını Vita Constantini (Constantinus'un Hayatı) adlı eserinde anlatmıştır. Bu eserin bir çevirisi olan bu çalışmada Constantinus'un Kilise tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturduğu görülebilmektedir. Diocletianus'un kurduğu dörtler erki'ne bir son verip tek başına bütün Roma İmparatorluğu'na hükmeden Constantinus'un özellikle dini kişiliğine dikkat çekilmiştir. Bu dini kişilik anlatılırken siyasi olaylara da değinilmiştir. Constantinus'un Hıristiyanlığı seçmesine sebep olan olayı etraflıca anlatan Eusebios, Constantinus'un tiranlarla olan ilişkisini de ayrıntılı olarak anlatmıştır.İmparator Constantinus, Batı kilisesinin aksine Ortodoks kilisesinde bir aziz olarak kutsanır. Onun bir Hıristiyan bakış açısından büyük meziyeti Hıristiyanlığı yasallaştırmaktı. Diğer alanlardaki kişisel etkinlikleri daha az çekici geliyordu. 4 kitaptan oluşan Vita Constantini'nin Son bölümlerde ise Hıristiyanların hizmetine sunmak için inşa ettirdiği kiliselerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Eusebios of Caesareia wrote the life of Constantine in four boks, which is conventionally called as Vita Constantini. This work has an important place both in Church History and in the Byzantine history. Bringing the Tetrarchy created by Diocletian to an end, and controlling the whole Roman empire by himself, Constantine attracted serious attention in the western scholarship. In the presentation of Eusebios he was also important figure of piety. Eusebius did not only point out the religiosity of the emperor but he also gave the details of historical events. Eusebius also discussed the reason behind the conversion of Constantine. The information presented by Eusebius allows us to distinguish between a just ruler and a tyrant.The emperor Constantine is celebrated as a saint in the Orthodox Church, although not the Western Church, because he was the key figure in the expansion ofChristianity in the fourth century, as his edict of toleration allowed Christians o act freely. His personal activities in other areas are less appealing. In the last chapters of vita Constantini, Eusebius tells us the churches constructed by Constantine.