Savaş rejimi olarak olağanüstü hal: İstisna hali
State of emergency as a war regime: State of exception
- Tez No: 345368
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BEDRİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Law, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Olağanüstü Hal, İstisna Hali, Egemenlik/İktidar, Yönetimsellik, Güvenlik Paradigması, Irkçılık, Homo Sacer/Çıplak Hayat, Fantezi, Hayaletbilim, Hegemonyanın Korunması, Antagonizma, Agonizm, State of Emergency, State of Exception, Sovereignty/Power, Governmentality, Security Paradigm, Homo Sacer/Bare Life, Racism, Fantasy, Hauntology, Protection of Hegemony, Antagonism, Agonism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Olağanüstü hal ile ilgili literatür incelendiğinde, olağanüstü halin zorunluluk hallerinde, geçici süreyle yürürlüğe konan ve neredeyse geçmişte kalan, anayasal rejimler olduğu yönünde hakim bir yaklaşım ile karşılaşılır. Bu çalışmada, ontolojik özne statülerinden arındırılarak çıplaklaştırılan hayatlardan yola çıkarak, toplumların daha çok demokrasi ve özgürlüğe doğru evrildiğini ileri süren ve olağanüstü hallerin bu ilerlemede istenmeyen bir parantez, çağımızda ise neredeyse imkansız bir durum olarak algılayan ilerlemeci/aydınlanmacı tarih anlayışına dayanan hakim paradigmadan farklı olarak, olağanüstü halin süreklilik gösteren bir durum olarak kural haline geldiği ve gündelik hayatı kuşatarak, demokratik olduğuna inanılan sistemlerin işleyişine dahi nüfuz ederek sürekli savaş halini meydana getirdiği ve bunun güvenlik paradigmasının normal bir yönetim tekniği olarak genelleştirilmesiyle oluştuğu ileri sürülmüştür. Siyaset/hukuk analizlerinde, istisna halinin geleneksel olağanüstü hal yaklaşımlarından farklı bir zeminde, daha kapsamlı ve dönüştürücü tartışma alanları bulması, cari hegemonyayı ve hegemonik yaklaşımları aşan bir damarı Türkiye?de belirginleştirerek farklı bir siyasetin imkanını tartışmak amacında olan bu çalışmada, hukuk düzeni yürürlükte olmasına rağmen, hukuk düzeninin yanı sıra işleyen ve ilan edilmeyen bir olağanüstü hal olarak istisna halinin kurulduğu tertibat, Foucault?nun egemenlik/iktidar analizleri ve Agamben'in 'istisna hali' ve 'homo sacer'(kutsal insan) kavramsallaştırmaları ile Zizek'in 'fantezi' kavramı üzerinden analizleri merkezli tartışılmış, istisna halini aşabilecek yeni bir siyaset imkanı ise Mouffe ve Arendt merkezinde aranmıştır. Bu çalışmada, farklı bağlamlarda, birbirinden neredeyse bağımsız birimler olarak tartışılan olağanüstü hal, iktidar, hegemonyanın korunması, yönetimsellik, polisbilim, hikmet-i hükümet, savaş, ırkçılık, öteki, fantezi, hayaletbilim gibi kavramsallaştırmalar, istisna halini mümkün kılan ve istisna halinin mümkün kıldığı ilişkiler şebekesinin unsurları olarak aynı çerçevenin içine oturtulmaya, tek bir odakta birleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The literature related to the state of emergency mostly indicate that the state of emergency is almost an archaic constitutional regime which is applied during certain necessities. The progressive/enlightened historical approach asserts societies are evolving towards to more democracy and freedom. In this approach, state of emergency is accepted as an unintended condition or unwanted parenthesis for progression process which is almost impossible in modern society. In this study, starting from bare life/vita nuda purifying from its ontological subject status, it is suggested that, on the contrary of this progressive/enlightened historical approach, state of emergency is constant. It is an extensive concept that surrounds all the dimensions of everyday life which is believed regulated by so called democratic rules. It is argued that, this controversial condition creates a war regime where the limitation of rights is accepted as a normal security paradigm. The state of exception is discussed in a more comprehensive and transformative manner, in judicial political analyses. Starting from this controversial manner, this study highlights the non-hegemonic approaches in Turkey. This study suggests that despite the legal judicial order in force, a non declared state of emergency is in action as a form of state of exception. In this study, this phenomenon is discussed based on Foucault's sovereignty/power analyses, Agamen's concepts of state of exception and homo sacer, and Zizek's analyses on fantasy, in addition, a new possible way of politics is discussed by using the arguments of Mouffe and Arendt. This study proposes to unify different independent concepts such as state of emergency, power, protection of hegemony, gouvernementalité, police science, philosophy of power, war, racism, others, fantasy, hantologie, as being elements of state of exception.
Benzer Tezler
- Irak'ın sürekli olağanüstü hal rejimi içinde Kürtler
The Kurds of Iraq in the constant state of exception
DOĞUŞ BEYAZTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Kamu YönetimiAnkara ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FİLİZ ZABCI
- Çağdaş Suriye nesrinde siyasî hapishane edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış
The literature of political prisons in contemporary Syrian prose analytical prepective
ABDOLGADER MOHAMED ALİ
Yüksek Lisans
Arapça
2014
Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk ÜniversitesiDoğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. FİKRET ARSLAN
- Türk İdare Hukukunda istimvalin hukuki rejimi
Legal regime of requisition in Turkish Administrative Law
HİKMET ÖZTUNÇ
- Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması ve durdurulması rejimi
Restriction and suspension of the regime of fundamental rights and freedoms in Turkey
İBRAHİM KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Kamu YönetimiAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiAmme İdaresi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖMER KESKİNSOY