Hakkâri ilinde bulunan yatılı ilköğretim bölge okullarının olanakları ve sorunları
The possibilities and problems of regional boarding primary education schools (yibos) in the province of Hakkari
  1. Tez No: 232020
  2. Yazar: YUNUS EMRE IŞIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET IŞIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yatılı İlköğretim Bölge Okulları, Yatılı İlköğretimOkullarının Olanakları, Yatılı İlköğretim Okullarının Sorunları, Regional Boarding Primary Education Schools (YIBOs), Problems of YIBOs, means of YIBOs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Türkiye'de, uzun yıllardır zorunlu temel eğitimin beş yıldan sekiz yılaçıkarılması ve okul çağındaki çocuklarının tamamının okullaştırılmasıtartışılmıştır. 1997 yılına kadar bu tartışmalar sürmüş, fakat hareketegeçilememiştir. 1997 yılında yürürlükteki yasa değiştirilerek, sekiz yıllıkzorunlu temel eğitim sistemi oluşturulmuştur. Tabi ki sekiz yıllık zorunlu temeleğitim sistemi, yeni derslik inşası ve ilave insan gücü kaynakları gibi bir takımihtiyaçları beraberinde getirmiştir.Sekiz yıllık zorunlu temel eğitim sisteminin önemli bir parçası daYİBO'ların sayısının artırılmasıdır. YİBO'lar, nüfusu az ve dağınık, köy ve köyaltı yerleşim yerlerinde yaşayan çocuklara okul hizmeti sunmak için kurulansekiz yıllık yatılı ilköğretim okullarıdır. YİBO'ları, ilköğretim hizmetininyanında, kütüphaneler, çamaşırhaneler, yatakhaneler, yemek salonları gibidiğer eğitimi destekleyen tesisleri de sunmaktadır. Böylece YİBO'lar yatılıöğrencilere tam gün hizmet etmektedir. Bu önemli hizmetleri çerçevesindeYİBO'ların sayısı, 10' u Hakkâri'de olmak üzere 301'e çıkarılmıştır.Hakkâri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinin güneydoğu bölümündeyer alan bir ilimizdir. Topografyası büyük ölçüde dağlık ve rakımı yaklaşık1720 metredir. Hakkâri'nin iklimi sert ve hemen hemen altı ay kar yağışlıdır.2000 yılında yapılan son nüfus sayımına göre Hakkâri'nin nüfusu yaklaşık236,581 kişidir ve bu nüfusun 13.548'i şehir merkezinde yaşamaktadır.Hakkâri ilinde bulunan ?A? YİBO, ?B? YİBO, ?C? YİBO ve ?D? YİBO'da görevliyönetici ve öğretmenler çalışma grubunu oluşturmaktadır.Bu çalışmanın amacı Hakkâri ilindeki YİBO'ların kadro ve fizikselolanaklarını değerlendirmektir. Bu çalışma sırasında önce konu hakkındakiyayınlar incelenmiştir. Daha sonra 15 yönetici ve 56 öğretmene uygulanan birveri toplama aracı geliştirilmiştir. Yanıtlar alındıktan sonra, bulgulardeğerlendirme tablolarına işlenmiştir. Bundan sonra istatistiksel analizleryapılarak aritmetik ortalama, frekans ve yüzdeler hesaplanmıştır. Son olarakbulgular yorumlanmış ve sonuçlar çıkarılmıştır.Sonuç olarak, YİBO'ların kadro olanakları, özellikle öğretmen, eğitimbilimleri uzmanı, teknik ve yardımcı işgören sayıları bakımından yetersizdir.Kadro eksiklerinin yanında YİBO'lar fiziksel olanaklar bakımından da özelliklebahçe, yeşil alan, dinlenme alanları laboratuar ve işlikler açısındanyetersizdir.Bu sonuçlara göre YİBO'ların istihdam sorunun çözülmesi, derslik, işlikve laboratuar gibi eğitim yerlerinin ve bahçe, yeşil alan, dinlenme alanları gibieğitime destek yerlerinin geliştirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
For a long time, Turkey debated extending compulsory education fromfive to eight years, and expanding coverage to 100 percent of school-agechildren. Still, no practical action was taken until 1997, when an amendmentwas made in law and the new eight-year compulsory education system wasbuilt. Naturally, the eight-year compulsory education system wasaccompanied by many needs such as building new classrooms, employingadditional human resources.An important feature of the new eight-year compulsory educationsystem is to the increase in the numbers of Regional Boarding PrimaryEducation Schools (YIBOs). YIBOs are eight-year, free boarding primaryschools which were established to provide schooling to children living invillages or smaller settlements where the population was low and scattered.Besides providing primary education, YIBOs have to offer other supportingfacilities such as libraries, laundry rooms, dormitories, dining halls, andaccommodations for employees. Thus, YIBOs provide full-time service toboarding students. With respect to these important services, the number ofYIBOs increased to 301 in Turkey and 10 of these were located in Hakkari.Hakkari is a province which located in southeastern part of EasternAnatolian Region of Turkey. The area is mostly mountainous and the altitudeof the central province is approximately 1720 meters. Hakkari?s climate ishard, snowy almost six months. According to the census in year 2000, thepopulation in Hakkari is nearly 237000 and 13548 of the population live livingin the central province. The study group consists of the school administratorsand teachers of four YIBOs that are located in Hakkari.The aim of this study was to evaluate the means of the YIBOs, locatedin province of Hakkari, regarding personnel and physical conditions. Whileexecuting the study, firstly publications relating to the subject were searched.Then a data collection instrument was developed to be applied 15 schooladministrators and 56 teachers. After getting the replies, findings weretransformed to evaluation tables. Then the statistical analyses were done,including mean, frequency and percentages. Finally, all data were evaluated,and a conclusion was drawn.As a result, the means of the YIBOs regarding personnel conditions inparticular number of teachers, specialists in educational science, andtechnical personnel were found insufficient. Besides, personnel conditions,physical conditions were insufficient particularly school yards, green areasincluding grass fields and groves, relaxation areas, laboratories andworkshops.The above results suggest that YIBOs tackle personnel problems andimprove their means in order to meet standards.