Siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel,1843)'dan tam kontrollü döl alımı
Fully controlled strippingof siraz (Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843)
  1. Tez No: 232107
  2. Yazar: YASİN CELAYİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Siraz, Capoeta capoeta umbla, tam kontrollü, döl alımı, gözlenme, Siraz, Capoeta capoeta umbla, fully controlled, stripping, fertilization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalısmada Hazar Gölü'nde bulunan Capoeta capoeta umbla `dan tam kontrollü döl alımı yöntemi kullanıldı. Anaçlardan alınan yumurtalar üzerine sperm ilave edilerek döllenme saglandı. Döllenen yumurtaların yapıskanlıgını gidermek ve döllenme oranının arttırmak amacıyla üre-tuz ( 30 g üre +40 g tuz + 10 L su ) solüsyonu 30, 45 ve 60 dakika süreyle uygulandı. Üre-tuz solüsyonuyla muamele sonunda, yumurtalar yıkanıp 7 litrelik zuger siselerine kuluçkalanmak üzere yerlestirildi. Zuger siselerine baglanan suyun sıcaklıgı 23 oC, pH 7,7 ve oksijen miktarı 8,3 mg/l olarak belirlendi. Dölleme solüsyonu ile 30, 45 ve 60 dakika süre ile muamele edilen yumurtalarda döllenme oranı sırasıyla % 71,9, % 74,4 ve % 74,3 olarak belirlendi. Dölleme solüsyon ilavesi yapılmayan yumurtalarda ise döllenme oranı % 38,6 olarak tespit edildi. Yumurtaların kuluçkalanmasından itibaren 72 saat sonra gözlendikleri bunların da karıstırılma sürelerine göre oranları ise % 96,9, % 96,9 ve % 97,8 oldugu belirlendi. Gözlenme olayından 8 saat sonra zuger siselerinde ilk larvalar görülmeye baslandı. 30, 45 ve 60 dakika süre ile karıstırılan yumurtalardan çıkan larva oranları ise sırasıyla % 77,3, % 80,8 ve % 77,0 olarak tespit edildi. Elde edilen larvaların vitellüs keselerini tamamen emilip dıs beslenmeye baslamaları yumurtadan çıktıktan 48 saat sonra gerçeklesti. Veriler istatistikî olarak degerlendirilmis buna göre dölleme solüsyonu uygulanmayanlar ile dölleme solüsyonu uygulanan gruplar arasında döllenme oranları bakımından fark önemli bulunmustur (Anova, P= 498,2, P0.05). Sonuç olarak bu tez çalısmasında elde edilen veriler dogrultusunda siraz balıgından tam kontrollü döl alımı gerçeklestirilmis ve alınan yumurtalardaki yapıskanlıgın giderilmesi ve döllenme oranının arttırılması için dölleme solüsyonun kullanılması uygun bulunmustur. Bu solüsyon ile karıstırılma süresi olarak da 45 dakika en basarılı uygulama olmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, fully controlled stripping method was applied to Capoeta capoeta umbla which live in Lake Hazar. Eggs stripped from broodstock were fertilized with semen. Fertilization solution (30 g carbamide + 40 g salt + 10 L water) was applied for periods of 30, 45, and 60 minutes in order to remove stickiness of fertilized eggs and increase fertilization rate. After this process eggs were flushed and put into zug-jars of 7 L to be incubated. Temperature, pH and dissolved oxygen content of flowing water in zug-jars were respectively determined as 23 oC, 7.7 and 8.3 mg/L. Fertilization rates of eggs processed by fertilization solution for periods of 30, 45 and 60 minutes were respectively determined as 71.9%, 74.4% and 74.3%. Meanwhile, fertilization rate of eggs not processed by this solution was only 38.6%. After 72 hours from incubation, eggs were eyed and rates of eyeing were respectively determined as 96.9 %, 96.9 % and 97.8 % by stirring time. After 8 hours from eyeing the first pre-larvae were hatched. Hatching rates by stirring periods of 30, 45 and 60 minutes were respectively determined as 77.3 %, 80.8 % and 77.0 %. Post-larvae fully absorbed yolk-sac started to external feeding after 48 hours from hatching. According to the statistical assessment of data, difference between the group of fertilization solution applied and the group of fertilization solution not applied was significant (ANOVA, P= 498.2, P0.05). According to data derived from this study, fully controlled stripping of siraz was successfully achieved and use of fertilization solution was found as convenient to remove stickiness of eggs and increase fertilization rate. The best practice was one of 45 minutes in terms of stirring time in fertilization solution.