Hazar gölü'nde yaşayan siraz (capoeta capoeta umbla heckel, 1843) populasyonunun avcılığa ilişkin özellikleri ve populasyona uygulanan avcılık tekniği
Fishing characteristics of (capoeta capoeta umbla heckel, 1843) population living in Hazar lake and fishing technique applied to population
  1. Tez No: 114358
  2. Yazar: FAHRETTİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Gölü, Balıkçılık, Capoeta capoeta umbla, siraz, fanyalı ağ, galsama ağı, Hazar Lake, Fisheries, Capoeta capoeta umbla, trammelnet, gillnet
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
III ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAZAR GÖLÜ'NDE YAŞAYAN SİRAZ {Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) POPULASYONUNUN AVCILIĞA İLİŞKİN ÖZELLİKLERİ VE POPÜLASYONA UYGULANAN AVCILIK TEKNİĞİ Fahrettin YÜKSEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 61 Bu çalışma, Hazar Gölü'ndeki siraz {Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843) populasyonuna uygulanan avcılık tekniğinin belirlenmesi ve avcılığa ilişkin biyolojik özelliklerinin kontrolü amacıyla yapılmıştır. Veriler Mart 2000 -Nisan 2001 tarihleri arasında toplanmıştır. Siraz balığının eşeysel olgunluğa erişmiş en küçük yaş grubu erkeklerde I, dişilerde II olarak tespit edilmiştir. Eşeysel olgunluğa ilk kez ulaşmış dişi bireylerin ortalama total boylan 199,67 mm ve ağırlıkları 67,33 g, erkek bireylerin ortalama total boyları 123,5 mm ve ağırlıkları 13,62 g olarak saptanmıştır. Hazar Gölü'nde fanyalı ağlar ve galsama ağlarıyla, gölle bağlantılı akarsularda ise yumurtlama zamanında kepçelerle ve aletsiz balıkçılık yöntemiyle avcılık yapılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan alet fanyalı ağlardır. Gölde 2000 - 2001 avlama sezonunda 23408 kg balık avlandığı tespit edilmiştir. Buna göre gölün hektar verimi 2,72 kg/yıl, 100 m uzunluğundaki birim ağın av verimliliği ise 0,83 kg/gün olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master Thesis FISHING CHARACTERISTICS OF Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) POPULATION LIVING IN HAZAR LAKE AND FISHING TECHNIQUE APPLIED TO POPULATION Fahrettin YÜKSEL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Catching Technique and Fish Processing Technology 2001, Page: 61 This study was carried out to determine biological characteristics of Capoeta capoeta umbla population in terms of fishing and fishing technique applied to population in Hazar Lake. The datums was collected between March 2000 - April 2001. Sexual maturity age of male and female fish were detected as I and II respectively. The total length of female individuals that reachs sexual matury first time were determined 199,67 mm, weight 67,33 g ; the average of the total length of males were determined 123,5 mm and weigth 13,62 g. Fishing in Hazar Lake has been carried out by trammelnets and gillnets; in rivers related to the lake has been done by scoop nets and without gear fisheries methods in reproductive period. Trammelnets are most commenly used gear. During fishing season in 2000 - 2001 in Hazar Lake 23408 kg fish have been catched. According to the this result, productivity of the lake for hectare was 2,72 kg/year; productivity of 100 m net was 0,83 kg/day.