Kilise deresinde (Hınıs) yaşayan dominant balık türü olan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)'nın popülasyon yapısı ve dere suyunun bazı özellikleri
Population characteristics of Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843), dominant species, in the Kilise brook (Hınıs) and some water properties
  1. Tez No: 131484
  2. Yazar: SALTUK BUĞRAHAN CEYHUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Siraz, Capoeta capoeta umbla, kondisyon faktörü, GSI (Gonadosomatik indeks), Kilise Deresi, Siraz, Capoeta capoeta umbla, Condition Factor, GSI (Gonadosomatic index), Kilise Brook. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET YXisans Tezi KİLİSE DERESİ'NDE (HINIS) YAŞAYAN DOMİNANT BALIK TÜRÜ OLAN Capoeta capoeta umbla (Heckel 1843)'NIN POPULASYON YAPISI VE DERE SUYUNUN BAZI ÖZELLİKLERİ Saltuk Buğrahan CEYHUN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Orhan ERDOĞAN Bu çalışma, Ağustos 2002 ile Mayıs 2003 tarihleri arsında Erzurum ili Hınıs ilçesi Kilise Deresi 'nde yürütülmüştür. Çalışmada, derede yaşayan dominant balık türü olan Capoeta capoeta umbld'mn populasyon özellikleri ve dere suyunun bazı özellikleri incelenmiştir. Su sıcaklığı -1°C ile 24°C arasında, ayrıca suyun kimyasal özelliklerinden pH 7,03- 8,12, Ca+2 37,20-72,50 (mg/l),Mg+2 17,60-25,20 (mg/1), sertlik 17,0-27,0 (FrS), organik madde ise 1,1 1-3,24 (mg/1) olarak belirlenmiştir. Populasyonun yaş kompozisyonu I-V arasında değişmektedir. II yaş grubunun en kalabalık grup olduğu belirlenmiştir. İncelemeye alınan 194 bireyin 91'u erkek, 103'ü dişi bireylerden oluşmaktadır. Balıklatın I,n,IILIV ve V. yaşlara göre ortalama çatal boylan ve ağırlıkları yaş sırasına göre 9,55; 13,50; 17,50; 18,93; 23,33 cm, 11,92; 29,00; 56,01; 63,71; 92,95 g olarak tespit edilmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi dişilerde W=0,069302xL2,307094, erkeklerde W=0,057779xL2'377747 ve populasyon genelinde W=O,06357xL2'340841 olarak bulunmuştur. Populasyon genelinde Von Bertalanffy büyüme denklemleri Lt=53,023x(l-e^09^t+l/619I^Wt=691,768x(l-eA^t+u6191^40w şeklinde, ortalama kondisyon faktörü ise 1,17 olarak belirlenmiştir. Populasyonda ortalama GSI değerleri erkekler için 0,083-9,794 arasında iken dişiler için 0,124-9,714 arasında bulunmuştur. İlk üreme boyu erkek ve dişiler için sırayla Lm=17,27, Lm=17,77 cm olarak belirlenmiştir. 2003, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis POPULATION CHARACTERISTICS OF Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843), DOMINANT SPECIES, IN THE KİLİSE BROOK (HINIS) AND SOME WATER PROPERTIES Saltuk Buğrahan CEYHUN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquacuhure Supervisor: Asst. Prof. Dr. Orhan ERDO?AN This study has been carried out between August 2002 and May 2003 in Kilise Brook at Hınıs region of Erzurum. In this study; population characteristics of Capoeta capoeta umbla which is dominant species in the brook and physico-chemical properties of the water were investigated. The results were summarized in below. The water temperature was observed between -1°C and 24°C. On the other hand chemical properties of the water were determined as pH 7,03-8,12, -Ca+2 37,20-72,50 (mg/l),Mg+2 17,60-25,20 (mg/1), hardness 17,0-27,0 (FrS) and organic content 1,11- 3,24 (mgfl) The age compositions of the population were between I and V. Second age group was more intense than others. Sex distributions of captured fish (194) were 91 male and 103 female. According to ages (I-V), the mean fork length and weight of examined individuals were 9,55;13,50;17,50;18,93;23,33 cm and 11,92;29,00;56,01;63,71;92,95 g respectively. The length-weight relationship in males, females and whole population were calculated as W=0,069302xL2'307094, W=0,057779xL2'377747 W^O^S?^2-340841 respectively. Von Bertalanffy growth equations of population were calculated as Lt=53,023x(l-e' 0,094x^1,16191)^ Wt=69l)768x(l.e^09^t+U6191))2^4084 ^ mean CQndition factof of population was 1,17. The mean GSI values of males and females in population were found as 0,083-9,794 and 0,124-9,714 and the first maturity length of males and females were determined as Lm=17,27, Lm=17,77 cm respectively. 2003, 61 pages