Katı faz ekstraksiyonu ile eser element zenginleştirmesi
Preconcentration of trace element with solid phase extraction
- Tez No: 232220
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amberlit XAD-16, N-benzoil-N, N-izobutiltiyoüre, Adsorpsiyon, FAAS, Amberlite XAD-16, N-benzoil-N, N-isobutylthiourea, Adsorption, FAAS
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada XAD-16 reçinesi üzerinde N-benzoil-N,N-izobutiltiyoüre ligandı ile eser düzeydeki Cu, Fe ve Pb elementlerinin adsorplanarak zenginleştirilmesi sağlandı. Model çözelti ortamında geliştirilen yöntem için pH, örnek hacmi, örnek ve elüent akış hızı, ve hacmi gibi analitik parametrelerin eser elementlerin geri kazanma verimleri üzerine (%R) etkisi incelendi. Reçinede N-benzoil-N,N-izobutiltiyoüre ligandı ile tutunan metaller 10 mL asetonda 1M HNO3 çözeltisi ile elüe edildi. Ortam bileşenlerinin etkisini incelemek amacıyla soda ve musluk suyunda eser elementlerin geri kazanma çalışması yapıldı. Deneysel olarak belirlenen optimum şartlarda yöntemin kesinliği incelendi. Tüm elementler için geri kazanma değeri ? % 95 ve bağıl standart sapma değerleri ? % 5.8 olduğu belirlendi. Gözlenebilme sınırları 0.015-0.200 mg/L arasındadır. Yöntemin doğruluğu için standart referans madde (1568a pirinç unu) analizi yapıldı. Geliştirilen yöntem musluk suyu, maden suyu sıvılarında Fe (III), Cu(II) ve Ni(II) iyonlarının ayırma/zenginleştirilmesi ve FAAS ile tayini için kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, Pb(II), Fe(III) and Cu(II) elements by N?-benzoyl-N,N-diisobutylthiourea was adsorped on Amberlite XAD-16 resin. The effect of analytical parameters such as pH, sample volume, sample and eluent flow rates, eluent concentration, volume and type of eluent on the recovery (R%) of trace elements was investigated in model solution medium. The metals retained on resin as N?-benzoyl-N,N-diisobutylthiourea complexes were eluted by 10 mL 1M HNO3 in acetone solution.The study on the recovery (%) of the trace elements was made in mineral water medium for the investigation of influence of matrix components. The repeatability of method at the optimum conditions which was experimentally determinated was investigated. The recovery values for the elements were found as ?95% and relative standard deviation was ? 5.8 %. The detection limits were in range of 0.015-0.200 mg/L. Analysis of certified reference metarial (1568a, rice flour) was performed for the accuracy of method. The method developed was applied to separation/preconcentration and determination by FAAS of Cu(II), Fe(III) and Pb(II) elements in mineral water, tap water.