Bazı pirazol-3-karboksilli asitlerin tiyonil klorür, çeşitli aminler ve alkollerle reaksiyonları
Reactions of some pyrazole-3 carboxylic acids with thionyl chloride, various amides and alcohols
- Tez No: 232223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÖZER İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirazol-3-karboksilli asit, Pirazol-3-karboksilli asit klorür, Alkol, Nükleofilik Katılma Reaksiyonları, Ester, Amit, Pyrazole-3-carboxylic acid, Pyrazole-3-carboxylic acid chloride, Alcohol, Nucleophilic Addition, Ester, Amide
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, 4-Benzoil-1-(2,4-dinitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit klorürü ve 4-Benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit klorürünün çeşitli aminler ve alkollerle reaksiyonları araştırılması amaçlanmıştır.Bu araştırma on bir yeni bileşiğin sentezi ile sonuçlanmıştır. Öncelikle 4-Benzoil-1-(2,4-dinitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit (2) daha sonra 4-Benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit (3) bileşikleri sentezlenmiştir. 4-Benzoil-1-(2,4-dinitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit klorürü (SZ1) ve 4-Benzoil-1-(4-nitrofenil)-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit klorürü (4) bileşikleri (2) ve (3) bileşiklerinin SOCl2 ile reaksiyonundan elde edilmiştir. Ardından (SZ1) ve (4) bileşiklerinin çeşitli aminler ve alkollerle reaksiyonları yapılarak sırasıyla; 4-Benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit-N-o-Tolil amidi (SZ2), 4-Benzoil-1-[4-nitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit-N-o-Tolil amidi (SZ3), 4-Benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit-N-p-Tolil amidi (SZ4), 4-Benzoil-1-[4-nitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilli asit-N-p-Tolil amidi (SZ5), N,N'-Bis(4-benzoil-1-[4-nitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-il-karbonil)-1,2-fenilendiamin (SZ6), N,N'-Bis(4-benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-il-karbonil)-1,2-fenilendiamin (SZ7), Etil 4-benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilat (SZ8), Etil 4-benzoil-1-[4-nitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilat (SZ9), Metil 4-benzoil-1-[2,4-dinitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilat (SZ10), Metil 4-benzoil-1-[4-nitrofenil]-5-fenil-1H-pirazol-3-karboksilat (SZ11) bileşikleri sentez edilmiştir. Sentez edilen bileşiklerin yapıları Elementel Analiz, NMR ve IR spektroskopisi yardımıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reactions of 4-Benzoyl-1-(2,4-dinitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid chloride and 4-Benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid chloride with various amines and alcohols were investigated.The investigation resulted in the synthesis of 11 new compounds. First, the compound 4-Benzoyl-1-(2,4-dinitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid (2), then 4- Benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid (3), were synthesized. 4-benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid chloride (SZ1) and 4-Benzoyl-1-(4-nitrophenyl)-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid chloride (4) were obtained from the reaction of (2) and (3) with thionyl chloride. The compounds of 4-Benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid-N-o-Tolil amid (SZ2), 4-Benzoyl-1-[4-nitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid-N-o-Tolil amid (SZ3), 4-Benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid?N-p-Tolil amid (SZ4), 4-Benzoyl-1-[4-nitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylic acid-N-p-Tolil amid (SZ5), N,N?-Bis(4-benzoyl-1-[4-nitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-yl-carbonyl)-1,2-phenylenediamine (SZ6), N,N?-Bis(4-benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-yl-carbonyl)-1,2-phenylenediamine (SZ7), Ethyl 4-benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylate (SZ8), Ethyl 4-benzoyl-1-[4-nitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylate (SZ9), Methyl 4-benzoyl-1-[2,4-dinitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylate (SZ10), Methyl 4-benzoyl-1-[4-nitrophenyl]-5-phenyl-1H-pyrazole-3-carboxylate (SZ11),were obtained from the reaction of (SZ1) and (4) with the corresponding alcohols and amines.The structure of these newly synthesized compounds were confirmed by using IR, NMR spectra and Elemental Analyses.