Kazıkların yatay ve düşey yükler altındaki davranışı, kazıklı temeller ve örnek uygulama
Behaviour of piles under vertical and lateral loads, pile foundations and there sample aplication
  1. Tez No: 232241
  2. Yazar: DİNÇ KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. BEKİR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kazık, kazıklı temeller, derin temeller, kazıklı radye, Pile, pile foundations, deep foundations, pile cap
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Tüm yapılarda yükleri zemine güvenle aktarabilmesi için yapılan temeller, üzerine inşa edilecekleri zemin özelliklerine göre farklılıklar gösterir. İhtiyaca uygun temel tasarımı hem güvenlik hem de ekonomi yönünden önemlidir. Bu yüzden ihtiyaçların iyi bilinmesi gerekir.Teknolojik gelişmelere bağlı olarak, mühendislik yapılarının özellikleri, yükleri ve maliyetleri artmaktadır. Bu durum göz önüne alınarak emniyetli, ekonomik ve estetik projeler üretilmeli, yapılar buna göre inşa edilmelidir.Çok eski tarihlerde de yapı yüklerini derinlere iletmek maksadıyla kullanılan kazıklara, günümüzde sınırlı arazi problemi ve daha yüksek yapı gereksinimi dolayısıyla eskisinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tip temel sistemleri pahalı uygulamalardır. Tüm temel ve zemin mühendisleri, bu tip temel uygulamasına gitmeden, konuyu son ana kadar ucuz bir sistemle çözme çalışması içerisindedirler.Bu bağlamda tez konusu olarak kazıklı temeller incelenmiş, çeşitli literatürlerden bilgiler derlenmiş, bu bilgiler ışığında kazıklı temel sistemlerinin projelendirilmesinde uygulanabilir çözüm yolları araştırılmıştır. Tezin son aşamasında, bu çözüm yollarından bilgisayar desteği ile gerçeğe yakın sonuçların elde edilebildiği bir yöntem kullanılarak örnek bir uygulama projesi gösterilmiştir.Sonuç olarak bu tezin amacı kazıklı temeller üzerinde daha derin bir araştırma yaparak, hem sağlıklı hem de olabildiğince ekonomik yapı temellerinin inşası ve bunların tekniklerin bir örnek uygulama ile gösterilmesidir.
Özet (Çeviri)
Foundations which are build for transfering loads to ground safely, show differences according to soil properties that will be built on. Foundation planning which is suitable for requirements is important for safety and also economy. For this reason requirements must be well known.Dependant on development of the technology, the properties of engineering constructions, loads and costs are increasing. Considering this, safe, economic and aesthetic projects have to be generated and structures have to be built accordingly.The piles used to transfer structural loads since prehistoric time are required more than before because of the limited land problems and the requirements of the structures. This kind of foundation systems are expensive technics. All foundation and geotechnical engineers before applying this kind of thecnics, try to solve the problem with a cheap system.For this, as a thesis subject pile foundations are examined, different kind of information are gathered from different literature and with the help of these information, the acceptable solutions are seached for planning foundation technics. At the end of the thesis, among of these solutions a sample application is presented by using a method that have nearly realistic result with a computer support.Finallay the aim of this thesis is by doing a comprehensive search on pile foundations to show built of structure foundation both healty and economic as possible and to show these technics with a sample application.