Faaliyet tabanlı maliyetlendirme yaklaşımı ve mobilya imalatında benzetim destekli bir uygulaması
Activity based costing approach and an application in furniture manufacturing assisted by simulation
- Tez No: 232255
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA KAPAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet tabanlı maliyetlendirme, ürün maliyetlendirme, benzetim, mobilya imalatı, Activity based costing, product costing, simulation, furniture manufacturing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, bir modüler mobilya fabrikası işletmesinde mevcut maliyetlendirme sistemi incelenip, mevcut yöntemle faaliyet tabanlı maliyetlendirme (FTM) yöntemi örnek bir uygulama üzerinden karşılaştırılmıştır. Uygulamada kurulan maliyet modeli benzetim destekli bir faaliyet tabanlı maliyetlendirme modelidir. Benzetimden, 2. aşama maliyet sürücülerin bazılarının kullanım miktarlarının tespiti noktasında faydalanılmıştır. Genel üretim giderlerinin toplam maliyet içindeki payının yüksek olduğu, buna karşılık, direkt işçilik maliyetlerinin makineye dayalı üretim nedeniyle toplamda düşük kaldığı modüler mobilya üretim sektöründe, geleneksel yöntemlerin, maliyet bilgisini saptırdığı ve ürünlerin kimi zaman rekabet gücüne zarar verdiği, kimi zaman ise kârsız satış sonucunu doğurduğu tespit edilmiş ve FTM yönteminin doğru maliyet bilgisi için gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the existing product costing system of a modular furniture plant is examined and compared with activity based costing (ABC) method through an application. The cost model built in this study is an activity based costing model which assisted by simulation. The simulation model has been used for estimating some of the second stage cost drivers usage. In the modular furniture manufacturing sector, the proportion of the overhead costs to total costs is high, on the contrary, the proportion of the direct labor costs to total costs is low. It is determined that the traditional methods distort the cost information and sometimes damage the competition power of the products, sometimes result in sales with no benefit and the necessity of activity based costing method for accurate cost information is emphasized.