Hidrojen?metan kompozit yakıtlarda emisyon davranışının incelenmesi
Investigation of hydrogen?methane composite fuel emission characteristics
  1. Tez No: 232266
  2. Yazar: MEHMET KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit yakıt, Yanma, Emisyon, Hybrid fuel, combustion, emission
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Geliştirilen eksenel akışlı konik girişli bir yanma odasında hidrojen-metan karışımlı hibrid yakıtların emisyon performansı araştırıldı. Ayrıca yanma odası içerisinde farklı eksenel mesafede radyal gaz emisyon profilleri (CO, CO2, H2O, O2, NO) ölçüldü. Hibrid yakıtta hidrojen miktarının artması ile CO emisyonunun azaldığı, buna bağlı olarak NO seviyesinde artma olduğu belirlendi.Tez çalışması, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş ve literatür araştırması sunulmuş, ayrıca tezin amacı ve tez kapsamı verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde yanma ile ilgili bazı temel bilgiler verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde deney sistemi, deney ekipmanları ve ölçüm cihazları tanıtılmıştır. Dördüncü bölümünde deneysel sonuçlar sunulmuştur. Karışımın emisyonlara etkisi incelenmiş, deney sonuçları literatürde bulunan benzer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Beşinci bölümde ise çalışmada elde edilen sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Emission performance of hydrogen, methane, and hydrogen-methane blending homogeneous composite fuel has been investigated in a developed axial flow conical inlet combustion chamber. Gas emissions including CO, CO2, H2O and NOX are determined at different radial distances of the combustor in the combustion chamber. The CO emission decreases and NOx increases with the increase of hydrogen amount in the mixture.This thesis is composed of five chapters. In the first chapter; enterance, research of literature are presented. In addition, aim and contents of thesis are explained, as well. In the second chapter; the fundamental informations related with combustion are submitted. In the third chapter; the experiment system, its equipments and measure devices are introduced. In the fourth chapter; the experimental results are presented. The effect of mixtures to emission are examined. Experiment results are compared with the similar studies which are in the literature. In the fifth chapter; the results obtained in this study are summarized.