Hidrojen yakıtının içten yanmalı motorlarda kullanılması
Usage of hydrogen in internal combustion engines
- Tez No: 232267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. ORHAN AKANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen, Benzin, İçten Yanmalı Motor, Emisyon, Hydrogen, Gasoline, Internal Combustion Engine, Emission
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada hidrojen yakıtının içten yanmalı motorlarda kullanılması durumunda motor performansı, gücü, verimi, özgül yakıt sarfiyatı ve silindir içi basınç değişimi incelenmiş, benzin ile mukayesesi yapılmıştır.1500, 2000, 2500 ve 3000 dev/dak için hidrojen yakıtı 1.8 litre Ford marka motorda uygulanmıştır. Benzin ve hidrojen için yapılan deneylerde, aynı devir ve yük için en yüksek basınç değeri benzine göre hidrojende daha yüksek olduğu görülmüştür. Bununla beraber, en yüksek güç elde etmek için motorlarda istenen maksimum basıncın 12-15 ? KMA olması istenirken, benzin yakıtında bu değerler sağlanmasına rağmen hidrojende maksimum basınç değerleri üst ölü noktaya yakın elde edilmiştir. Yük miktarı artarken silindir için maksimum basınç değeri üst ölü noktaya yakın değerlerde olduğu görülmüştür.Çalışmadan elde edilen etkin basınca göre ısıl verimlilik incelendiğinde mevcut deneysel çalışmanın literatür ile uyum içerisinde olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the engine performance, power, efficiency, specific fuel consumption and variation of pressure in the cylinder have been investigated in case of the use of hydrogen fuels in internal combustion engines, and compared with gasoline.Hydrogen applied to SI engine, which has Ford ? 1,8 liter, for 1500, 2000, 2500 and 3000 rev/min. In engine tests for gasoline and hydrogen, the maximum pressure value fort he same revolution and load, it is seen that hydrogen was higher than the gasoline. In addition in SI engine the maximum pressure is required in 12 ? 15 KMA. In the experiments of gasoline the maximum pressures are obtained 12 - 15 KMA. On the other hand; in the experiments of hydrogen the maximum pressure values are near the T.D.C(0 ? 5 KMA ? A.T.D.C.). While the load is increased, the maximum pressure values are come near the T.D.C.If the brake thermal efficiency according to brake mean effective pressure, has been investigated, the results obtained from study compared with the literature good aggrement with experimental data is observed.