Karbazol ve ß-hidroksi nitratların yeni türevlerinin sentezi
Synthesis of new derivatives of carbazole and ß-hydroxy nitrates
  1. Tez No: 232360
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Michael katılması, Karbazol, Siklitol, Halka açılması, Lewis asidi, Michael addition, Carbazole, Cyclitol, Ring opening, Lewis acid
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
4,7-Dihidroindol ve dimetil asetilendikarboksilat'ın Michael tipi katılma reaksiyonu gerçekleştirildi. Michael katılma ürünlerinin oksidasyonunu, fonksiyonalize 2-vinilindollere uygun bir yol sağladı. 2-Vinilindollerin naftokinon, p-benzokinon, 1,2-disiyan-4,5-diklorkinon, N-feniltriazolindion ve tetrasiyonoetilen ile Diels-Alder reaksiyonları incelendi ve [c] anule 1,3-dihidro, 1,2,3,4-tetrahidro ve tam aromatize karbazol türevleri elde edildi. Hem 2-vinilindol türevlerinin hem de siklokatılma ürünlerinin yapıları ve oluşum mekanizmaları tartışıldı.Çalışmamın ikinci aşamasında; Bi(NO3)3?5H2O'ın hem katalizör hem de reaktant olarak kullanımı ile epoksit halka açılımlarında yeni ? hidroksi nitratlar sentezlendi. Sentezlenen moleküller hidroksil grupları ve nitrat esterlerinden dolayı potansiyel siklitol ve vasodilatörlerdir.2008, 108 sayfa
Özet (Çeviri)
Michael type addition reaction of 4,7-dihydroindole with dimethyl acetylenedicarboxylate was performed. Oxidation of Michael addition products yielded a convenient route to functionalized 2-vinylindoles. Diels-Alder reactions of the 2-vinylindoles with naphthoquinone, p-benzoquinone, 1,2-dicyano-4,5-dichloroquinone, N-phenyltriazolinedione and tetracyanoethylene were investigated and [c]annelated 1,2-dihydro, 1,2,3,4-tetrahydro and fully aromatized carbazoles were obtained. The structure and formation mechanism of both 2-vinylindoles and their cycloadducts are discussed.In second section of study, the new ß-hydroxy nitrates were synthesized from the ring-opening reaction of epoxides with Bi(NO3)3?5H2O, which was used both as a catalyst and reagent. Synthesized molecules are both potential cyclitol mimetics and vasodilators due to their hydroxyl groups and nitrate esters2008, 108 pages