Modelling for behavior of a strip footing on reinforced soil
Donatılı zemin üzerindeki şerit temelin davranışının modellenmesi
  1. Tez No: 23243
  2. Yazar: MUSTAFA SIGUTRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAY BİRAND
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geotelıstil, Sentetik Dokuma, Donatılı Zemin, Kum, Şerit Temel, Düzlem Deformasyon, Sonlu Elemanlar Analizi, Lineer Olmayan Zemin, Yük Hücresi, Geotextile, Synthetie Fabric, Reinforced Earth, Sand, Strip Footing, Plane Strain, Finite Element Analysis, Soil Nonlinearity, Load Celi
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
ÖZ DONATILI ZEMIN OZERINDEKI ŞERİT TEMELİN DAVRANIŞININ MODELLENMESI SIGUTRI, Mustafa inşaat Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Altay BIRAND Nisan, 1992, 306 sahife Geotekst i İlerin temel zeminini kuvvetlendirmek amacıyla kullanımı bütün dünyada yaygınlaşmaktadır. Bu dokuma ürünlerinin çekme kuvveti taşıyabilmesi dolayısıyla, donatılı zemin kompozit malzeme, sadece zeminin taşıyabileceğinden daha büyük yüklere dayanabilmektedir. Zemin ve donatılı zemin üzerindeki temellerin dizaynında, karşılaşılan deplasmanlar ve gerilmeler hakkındaki bilgiye sık sık ihtiyaç duyulur. Bu çalışmada, donatılı zemin üzerindeki şerit temelin davranışı, arazi şartlarını küçük ölçekli laboratuvar modeliyle modelleyip, düzlem deformasyon şartlarını kabul ederek, araştırılmıştır./sModel deneyleri rijit çelik bir tankın içinde yapılmıştır ve belirli ölçülerdeki rijit çelik plakalar zemin yüzeyi üzerindeki şerit temelleri modellemek için kullanılmıştır. Duncan ve Chang' nm önerdikleri, lineer olmayan malzeme davranışını yansıtan, elastik model temel alınarak, bir sonlu elemanlar programı yazılmıştır ve sıkı kum ve tek veya değişik derinliklerde yerleştirilmiş birkaç geotekstil tabakası bulunan kum üzerinde bulunan şerit temelin davranışını tahmin etmede kullanılmıştır. Bu modelde, zemin, anlık Elastik modülü ve Poison oranı ile tanımlanmıştır. Aynı model kompozit malzemelere de adepte edilmiştir, çünkü onların lineer olmayan gerilme-deformasyon davranışı, yüksek derecede kesinliği olan hiperboller ile tahmin edilebilir. Tahmin edilen neticeler, zemin içine önceden kararlaştırılmış bölgelere yerleştirilmiş yük hücreleri ve temel yüzeyine konmuş deformasyon saatleri vasıtasıyla bulunan ölçülen değerlerle karşılaştırılmıştır. Analitik ve deneysel neticeler oldukça uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING FOR BEHAVIOR OF A STRIP FOOTING ON REINFORCED SOIL SIGÜTRI, Mustafa Ph.D. in Civil Engineering Supervisor : Prof.Dr. Altay BİRAND April, 1992, 306 pages The use of geotextiles as reinforcing elements in soil foundations has gained widespread use throughout the world. Due to the ability of these fabrics to carry tensile forces,the resultant composite component material reinforced earth is capable of resisting significantly higher applied loads than the parent soil. in design of foundations on soils and reinforced soils, knowledge of displacements and stresses encountered is frequently needed. in this research, the behavior of strip footings resting on reinforced earth was investigated by simulating field conditions with a small scale laboratory model tests assuming plane strain conditions. i i iThe model testing was performed on a rigid steel tank and the strip footings were modeled using rigid steel plates of specified dimensions resting on the soil surface. A finite element program was then written, based on the elastic model proposed by Duncan and Chang to represent the material nonlinearity, and then was applied to predict the behavior of the strip footing resting on dense sand soil and on sands reinforced by single ör multiple geotextile layers placed at different depths in the soil mass. in this model, soil may at ali times be deşeribed by instantaneous values of Young's modulus and Poisson's ratio.The same model was adopted för the composite materials since their nonlinear stress-strain behavior may also be approximated by hyperbolae with a high degree of accuracy. The predicted results were compared to the measured ones obtained by means of load cells embedded in the soil mass at predetermined locations and deflection gauges on the footing surface. The agreement betneen the analytical and experimental solutions was quite satisfactory.