Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının ormancılık politikası üzerindeki etkileri
Impact of non-governmental organizations on forest policy in Turkey
- Tez No: 232572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAN ERDÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Kaynaklar, Sivil Toplum Kuruluşları, Çevre, Orman, Katılım, Ormancılık Politikası, Natural Resources, Civilian Social Foundations, Enviroment, Forests, Participation, Forest Policy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ormancılık Politikası ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsan toplumlarının çeşitli biçimlerdeki etkileri sonucu doğa ve doğal kaynaklardaki bozulma ve yok olmalarını kapsayan global boyuttaki anlamıyla çevre bilincinin oluşması ve ormanların önemi günümüzde giderek artmaktadır. Artık orman kaynaklarının gün geçtikçe azaldığı bilinmektedir. Dünyada orman kaynaklarının azalmasına karşı geçmişten günümüze kadar birçok çaba gösterilmiştir. Sivil toplum kuruluşlarının gün geçtikçe artan önemi yanında bu kuruluşların faaliyetleri de topluma büyük yararlar sağlamaktadır. Ancak bu kuruluşların topluma yararına çalışma düzeyi ve yaptıkları faaliyetlerin etkinliği tartışma konusudur. Çevre sorunlarının çözülmesinde etkileri olması beklenen sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Çevre kuruluşları çevresel sorunlarının aşılması, doğal çevrenin korunması, doğal afetlerin giderilmesi, insanların çevre konusunda eğitilmesi yoluyla bilinçlendirilmesi gibi değişik amaçlarla kurulup, ülke genelinde veya bölgesel düzeyde faaliyetlerini sürdürmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının orman ve çevrenin korunması konusunda ortak politikalar geliştirmesi ve ülkenin ormancılık politikası üzerinde etki etmesi gerekmektedir. Bu çalışmada doğal çevre ve ormanlarla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının ormancılık politikasının şekillenmesinde katkılarının olup olmadığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of the forests and the environmental consciousness is increasing globally due to different forms of human beings effects on the nature and natural resources. Anymore, on the other hand it is known that forests are decreasing day by day. Today many efforts have been taken against this decreasing trend in many parts of the world. Both the importance of civilian social foundations increasing day by day and also activities of these organizations are very useful for society. However, organizations working level in favouring of society and usefulness of their activities are matter of discussion. Civilian social foundations have important missions in order to solve environmental issues. Among the aims of these civilian social foundations, we can name the following items, to overcome environmental problems, to protect the natural environment, to avoid natural disasters, to educate people about how to protect the environment. Civilian foundations function their throughout the country or regional level. They also have to improvise common politics on hour to protect the forest and the natural environment. They are also supposed to influence the country?s policy on forestry. In this project, the possible additions of civilian social foundations which are interested on forests and the natural environment has been investigated.