A Case study on evaluation the content-based competency of preservice physics teachers
Hizmet öncesi fizik öğretmenlerinin alana dayalı yeterliliğinin tespit edilmesi
- Tez No: 23260
- Danışmanlar: PROF. DR. F. ESEN ÖZSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet öncesi Fizik öğretmeni, Lise Fizik öğretmeni Eğitimi, Alana Dayalı Yeterlilik, Preservice Physics Teachers, Training of High School Physics Teachers, Content-Based Competency
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZ HİZMET ÖNCESİ FİZİK Ö?RETMENLERİNİN ALANA DAYALI YETERLİLİ?İNİN TESBIT EDİLMESİ DORUK, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. F.Esen ÖZSAN Mayıs, 1992, 127 sayfa Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki Üniversitelerde eğitim gören hizmet öncesi fizik öğretmenlerinin alana dayalı yeterliliklerinin tespit edilmesidir. Fizik öğretmeni yetiştiren üniversitelerimizin imkanlarını incelemek ve elde edilecek sonuçların geleceğin lise fizik öğretmenlerinin hazırlanmasında yararlı olacak şekilde değerlendirmek ve tartışmak için bu durum çalışmasına girişilmiştir. Çalışma 1990-1991 akademik yılı boyunca Türkiye'deki yedi üniversiteden 160 hizmet öncesi fizik öğretmenini (Fen Bilimleri 4. sınıf öğrencisi) kapsamaktadır. Bu çalışmanın verileri toplanırken iki değişik ölçek kullanılmıştır: Fizik Yeterlilik Testi, ve Fizik Tutum ölçeği. Fizik yeterlilik testi araştırmacı tarafından geliştirilirken, Fizik tutum ölçeği Tamir ve arkadaşları tarafından 1974 yılında geliştirilmiştir. VİÇalışma kapsamına giren bütün hizmet öncesi fizik öğretmenlerinin (160 öğrenci) yeterlilikleri fizik yeterlilik testi ile ölçülmüştür. Diğer taraftan, öğretmenlerin fiziğe karşı tutumları ise yalnızca ODTÜ hizmet öncesi fizik öğretmenlerine uygulanan fizik tutum ölçeği ile tespit edilmiştir. Böylece elde edilen veriler, cinsiyet, fiziğe karşı tutum ve lisans programında alınan fizik derslerine göre analiz edilmiştir. Bu verilerin analizinde Minitab ve araştırmacı tarafından geliştirilen bilgisayar programları kullanılmıştır ve bu değişkenlerin etkileri öğrenci t-testi ve ilişki analizi kullanılarak tespit edilmiştir. Bu analizlerin sonuçları kız ve erkek hizmet öncesi fizik öğretmenlerinin lise seviyesindeki fizik başarılarında erkeklerin lehinde önemli bir fark olduğunu açıklamıştır. Buna ek olarak ODTÜ hizmet öncesi fizik öğretmenlerinin fiziğe karşı tutumları ve başarıları arasında önemli bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Diğer yandan üniversite seviyesindeki fizik derslerinin hizmet öncesi fizik öğretmenlerine lise seviyesindeki fizik bilgilerini kazandırmak açısından yeterince verimli olmadığı anlaşılmıştır. Bundan dolayı, fizik derslerinden daha iyi bir verim alınabilmesi için, lisans programlarının* yeniden gözden geçirilmesi ve lise fizik programlarının incelenerek gerekli konuların uygun bir şekilde lisans programlarına katılması önerilmiştir. Vİİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY ON EVALUATING THE CONTENT-BASED COMPETENCY OF PRESERVICE PHYSICS TEACHERS DORUK, Hülya M.S. in Science Education Supervisor: Prof. Dr. F.Esen OZSAN May, 1992, 127 pages. The purpose of this study is to evaluate content- based competency of preservice physics teachers at Turkish Universities. Therefore, this case study was done to examine adequacy of our universities in preparing physics teachers and to discuss the results on the base of preparing preservice high school physics teachers. The subjects of this study were 160 preservice physics teachers (4th year students in the Department of Science Education) from seven Turkish Universities during the academic year 1990-1991. Two different measuring tools used in collecting data were Physics Competency Test (PCT) and Physics Attitude Scale (PAS). Physics Competency Test was developed by researcher, whereas Physics Attitude Scale was developed by Tamir et al. in 1974. The content-based competency of all the subjects (160 students) were iiimeasured by using Physics Competency Test. On the other hand, the attitudes toward physics were tested by administering Physics Attitude Scale to only the preservice physics teachers at METU. Then the data collected were analyzed according to gender, the attitude towards physics and the physics courses taken in the undergraduate programs. In analysing these data, Minitab and special computer programs developed by the researcher were used. More specifically, the effectiveness of these variables was determined by using the student's t-test and correlation analysis. The results of these analyses revealed that there is a significant differences in favor of male between the achievements of the male and female preservice physics teachers on the high school level physics. In addition, a significant correlation has been found between the attitude towards physics and the achievement of METU preservice physics teachers. It is also found that university level physics courses are not effective enough to promote knowledge of the preservice physics teachers at the high school level physics. Therefore, it is recommended that contents of the physics courses in the BSc programs should be modified to promote efficiency and should be parallel to the content of the high school physics courses. XV